Honda е известна както с автомобилите си, така и с роботите си – двата специалитета, които японският производител се опитва да съчетае в проекта AWV (Autonomous Work Vehicle), който вече успя да прерасне в третото си поколение. Компанията обяви, че търси партньори, желаещи да изпробват свежите прототипи в експлоатация.

Honda AWV е роботизирано превозно средство, предназначено за транспортиране на стоки в затворени помещения. Новата версия се отличава с увеличен размер на каросерията (2,47x1,3 м.), в която се побират два стандартни палета, сравнително голям полезен товар от 907 кг., скорост до 16 км/ч и капацитет на батерията от 18,6 kWh, който е достатъчен за 10 часа автономна работа и 45 км пробег. Превозното средство се ориентира с помощта на GPS модул и лидар. То работи в автономен режим или в режим на дистанционно управление чрез свързване с облака. Операторът може да програмира траекторията на Honda AWV от таблетен компютър.

Автомобилът е предназначен предимно за работа на строителни обекти, където Honda е уверена, че ще помогне да се компенсира липсата на работна ръка и транспорт. Първата фаза на тестовете беше успешна и сега производителят търси партньори, които могат да помогнат за тестването на Honda AWV в реални условия. Компанията ще предостави повече подробности за новия проект на строителното изложение CONEXPO в Лас Вегас на 14 март - където японският производител иска да установи нови контакти.