Израелци предлагат електромобилите да се зареждат... с вода

Израелски и австралийски изобретатели от стартъпа Electriq-Global разработиха революционно ново гориво за електрически превозни средства, базирано на вода.

Обратно в новината

Коментари - Израелци предлагат електромобилите да се зареждат... с вода | Авто.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тази статия е по-неясна и от туйт на Елъна Мъска.

БРЦК

Нищо не се разбира от тая статия. Водородни клетки и автомобили има и сега, каква е разликата с този нов 'стартъп'? В Германия даже и водородни влакове пуснаха.

Идеята е, че ще хидроксилират амино киселина във колата под въздействито на ензима. В междинното състояние се получава свободен радикал и водороден йон. Той предполагам ще минава през мембраната на водородната клетка преди да се хидроксилира с кислород от въздуха, за да се произведе ток. Хидроксилираната амино киселина се източва на бензиностанцията и се рециклира във фабрика. Там наливат и новото "гориво". Информацията е оскъдна и в интернет, аз толкова разбрах - без да съм специалист нито по химия, нито по електроника. И честно казано водата май си е просто разтворител. Ензима е доста скъп също така.

И най- хубавото е, че е "open-source" технологията, макар нищо да не намерих.

БРЦК

Това звучи добре, но всичко зависи от ефективността и експоатиционната цена на технологията сравнена с модерните водородни автомобили.

Най-много да са откраднали откритието на Илия Вълков/Юл Браун.

Чудесно, дано литиево йонните батерии отидат в миналото. Хем по-леки коли, хем по-чисто. Успех.