През първите два дни изложението ще бъде достъпно само за журналисти и представители на сектора, а между 2 и 11 декември ще бъде открито и за публиката. Очаква се над 800 000 обикновени посетители да разгледат изложението, на което са представени автомобили и мотоциклети от 179 марки от 12 страни и региони.
Европейските автомобилостроителни компании тази година се върнаха на автосалона в Токио, след като през 2009 г. не участваха в предишното изложение заради световната икономическа криза. Очакват се 45 световни премиери, сред които преобладават електрически и хибридни модели, както и "интелигентни автомобили".
Вижте снимки от изложението >>
Nissan, например, представя концептуалния триколесен електрически автомобил Pivo 3, който сам си намира място на паркинга и може да бъде "извикан" чрез обикновено позвъняване от смартфон.
Електрическият едноместен "минимобил" Micro Commuter на Honda пък може да обръща колелата си на 90 градуса и да паркира "перпендикулярно". Автомобилчето лесно се свързва със смартфон, чрез който на бордовия панел може да се дава разнообразна информация, нужна на водача.
Най-големият японски автомобилостроителен концерн Toyota, реши да изненада публиката със "смартфон на колела", както президентът на компанията Акио Тойода определи експерименталния модел Fun Vii. Концептуалният автомобил има дисплеи не само вътре, но и отвън, което дава възможност на клиентите да променят външния му вид според предпочитанията си. Fun Vii разполага с най-новите технологии за компютърна връзка, които дават възможност на водача автоматично да съобщава местонахождението си и да наблюдава тяхното движение чрез система, подобна на социална мрежа.
Toyota представя и най-икономичният автомобил в света - хибридният Aqua, който изминава 40 км с литър бензин, както и новият спортен автомобил на компанията GT 86.
Сред моделите на западни компании внимание привлича Mercedes F-125 на Daimler, който се движи с водородна батерия.