През второто тримесечие, приключило на 30 септември, "Хонда" регистрира спад на чистата печалба с 55,5% до 60,4 милиарда йени заради намаляването на продажбите в САЩ и в Япония заради проблемите със снабдяването след земетресението, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Автомобилният концерн съобщи още, че няма да обявява прогнози за печалбата си за годината, приключваща през март догодина, тъй като продължава да оценява последиците от най-тежките наводнения в Тайланд от десетилетия насам. Те принудиха компанията да прекрати производството си в страната.
"Хонда", която произвежда моделите Civic и Accord, съобщи, че през първата половина на фискалната година, приключваща на 30 септември, чистата й печалба е възлизала на 92,2 милиарда йени (1,2 милиарда долара), което е спад със 77,4% спрямо същия период на предишната година. Оперативните печалби през този период са се сринали с 81,1% до 75 милиарда йени заради по-слабите продажби и производство, последиците от увеличаването на цената на суровините и засилването на йената, допълни компанията.
Продажбите са намалели с 22% до 3,6 трилиона йени заради по-слабото търсене на автомобили, дължащо се на последиците от земетресението и засилването на йената, уточни "Хонда".