От двете компании уточняват, че не става дума за размяна на акции или промяна в собствеността, а за сътрудничество в общи проекти с цел намаляване на разходите за проектиране и производство, съобщава Bloomberg.

На първо време двата автомобилни гиганта ще разработват съвместно лекотоварни автомобили. Водеща роля в това направление най-вероятно ще има Volkswagen, който вече приключва работата по новите поколения на Caddy и Transporter, предава факти.бг.

В перспектива немците могат да предложат на Ford и технологии в областта на електромобилостроенето, в развитието на което през последните две години влагат сериозни средства. "Синия овал" пък е по-напред в системите за автономно управление и смята да пусне в продажба коли с автопилот още през 2021 г.

Ford и Volkswagen не работят заедно за първи път. В периода от 1987 до 1995 г. двата концерна създават съвместното предприятие AutoLatina в Аржентина и Бразилия, за да преодолеят с общи усилия кризата на местния пазар, разменяйки платформи и агрегати.

Volkswagen продава хечбека Pointer и двувратите седани Apollo и Logus на базата на Ford Escort/Orion/Verona, а в локалната гама на Ford се появяват Versailles и Royale, които са съответно префасонирана Santana и Passat.