Резултатите идват от изследване, проведено в Обединеното кралство. Според тях Alfa Romeo е петият най-надежден производител на автомобили, представен на Острова, въпреки че често е обвиняван за ненадеждността на колите си.

Според допитването на популярното британско списание най-надеждната марка е Lexus (92.1%), следвана от Mitsubishi (90.8%), Toyota (89.6%) и Suzuki (86.6%).

Alfa Romeo е петата най-надеждна марка сред автомобилите използвани във Великобритания с резултат от 85,8%, изчислен на база броя на проблемите, докладвани от собствениците, проявили се при определено количество превозни средства.

Разбира се, не всички проблеми са класифицирани по еднакъв начин, тъй като тежестта им зависи от това колко време колата не е била в движение и от сумата, изразходвана за ремонта.

Именно тук е разбит митът за кекавостта на "Алфите". Дръжките може и да спрат да се отварят в един момент, да възникне проблем със спускането на прозорците, но истината е, че Alfa Romeo прави едни от най-здравите двигатели в света, а достойнствата на JTD са оценени далеч извън Италия. Същото важи и за бензиновата Twin Spark (TS) тенология, която макар и по-скъпа за поддръжка има много добри качества.

Класацията на Whatcar? беше проведена чрез интервюиране на 14 208 собственици на автомобили на 169 модела на 32 различни производителя. Те бяха попитани дали техните коли са имали някакви проблеми през последната година на употреба и какви точно са били проблемите им.