На първо място руското правителство ще компенсира лихвите по кредитите за закупуване на всякакви видове автомобили от граждани и предприятия. Това заяви премиерът на Руската Федерация Дмитрий Медведев на съвещание за осигуряване на стабилно развитие на автомобилната промишленост в Горки, цитиран от ТАСС и БТА.

По-рано Медведев обяви, че ведомството е предложило да се отпусне допълнителна помощ за автомобилостроенето на обща стойност близо 25 милиарда рубли (400 милиона евро).
Правителството ще отпусне още 11 милиарда рубли за закупуване на автомобили и специална техника от федералните структури.

Още 600 милиона рубли ще бъдат отделени за закупуване на трамваи и тролейбуси от общинските власти.

Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви, че всички предложения на ръководеното от него министерство са били одобрени от премиера.

Мантуров отбеляза, че одобреният от правителството пакет от мерки ще позволи да се противодейства на срива на пазара на автомобили и съответно намаляване на производствените обеми до 24 процента спрямо 2014 година, вместо с очакваните по-рано 50 на сто.

Той допълни, че не се планират отделни специални мерки за подкрепа на конкретни предприятия - нито за заводите в Калининградска област, нито за АВТОВАЗ.

По думите на министъра в АВТОВАЗ не се планират масови съкращения, тъй като такива е имало през 2008-2010 година. Тогава са били съкратени 110 000 души, а сега се очаква съкращенията на работна ръка да засегнат около 50 000, изтъкна Мантуров.

Всички автомобилостроители, включително в транспортното автомобилостроене, са подписали с металургичния отрасъл споразумение за определяне на цените на металургичната продукция до края на 2015 година, подчерта министърът.

Opel напуска руския пазар