Собственикът на компанията - Елън Мъск, е известен с новаторския си подход. Освен създател на Tesla, той е създал системата за електронно плащане PayPal и най-успешната частна космическа компания - SpaceX.

Наскоро той съобщи в блога си, че предоставя правото на всеки да използва патентите на компанията. Мъск добавя, че основният страх на Tesla е бил възможността някои от големите автопроизводители да откраднат или копират патентите, използвайки ги след това срещу неговата и другите по-малки компании, специализирани в производството на електромобили.

"Бяхме жестоко заблудени", споделя Мъск.

Според него големите автопроизводители са крайно незаинтересовани от създаването и производството на чисто електрически коли. Мъск не гледа на другите компании за електрически автомобили като на конкуренция и смята, че лишавайки ги от патентите на Tesla единствено бави прогреса и развитието на електрическата кола.

"В крайна сметка всички коли трябва да станат електрически. Ако погледнем миниатюрния брой коли, които произвеждаме ние, ще видим, че това е един много малък процент от целия пазар", коментира той.

По думите му главната цел на Tesla Motors е именно да ускори прогреса на електрическия автомобил.

Елън Мъск е известен противник на патентите и често е споделял недоволството си от тях. Милиардерът-новатор се надява решението му да да помогне на битката на електромобила с неговия по-силен и по-замърсяващ противник - двигателя с вътрешно горене.