За целта Ford сключи договор за сътрудничество с компанията "Heinz", специализирана в производството на храни, предаде БГНЕС.

За направата на автомобилни детайли, които понастоящем се произвеждат от пластмаса, ще бъдат използвани изсушени обелки от домати, които остават след производството на кетчуп.

Идеята е чрез производството на детайли на биологична основа да се намали използването на нефтопродукти, както и да се понижи негативното въздействие на автомобилната промишленост върху околната среда.

Икономическата изгода за "Heinz" също е очевидна - компанията ще получи възможност да се избави, при това срещу заплащане, от ненужния "талаш".

"Целта ни е да разработим олекотен материал, който да отговаря на нашите изисквания и при това да способства за намаляване на вредното въздействие върху околната среда", отбелязва Елън Лий от департамента по научни разработки към Ford.

Иновацията вече дори има свой собствен слоган: "Вие казвате "домат", а ние - "дом-авт" (игра на думи от англ. - "tomato" и "tom-auto" - бел. ред.).