Той е починал от сърдечна недостатъчност в болница в "Тойота сити", където е централата на компанията, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Ейджи Тойода е братовчед на Киичиро Тойода, основател компанията през 1937 година. Дотогава семейство Тойода произвеждало тъкачни станове.
Мълчаливият инженер става президент на корпорацията през 1967 година, а от 1982 година е председател на съвета на директорите. От 1992 година Ейджи Тойода е почетен президент, а от 1999 година - висш съветник в Toyota.
Под негово ръководство Toyota завладява американския пазар с пускането на Corolla в края на 1960-те години, отбелязва Ройтерс. Той е този, който в края на 1980-те години взима решението компанията да започне да произвежда автомобили в Съединените щати.
През 1950 година основателят на компанията Киичиро Тойода изпраща Ейджи, който е завършил Токийския университет, в завода на Ford в Ривър Руж, където да се научи как се правят коли в компанията пионер в масовото производство на автомобили. Ейджи Тойода се връща в Япония впечатлен от машините и оборудването в Съединените щати, но убеден, че може да направи подобрения в прочутата в цял свят производствена система на Форд. Така той създава уникална система за организация на труда в корпорацията, позволяваща рационализация на всички производствени процеси.
В момента на кончината си Ейджи Тойода бил лекуван в болницата в Тойота сити, основана от компанията през 1938 година за лечение на нейните работници.