Китайската компания Xiaomi, известна със смартфоните си, съобщи, че в края на месеца ще започне да доставя на своите клиенти първите си електромобили от модела SU7, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Компанията Xiaomi е петият производител на смартфони в Китай, съобщи с пост в социалната мрежа "Уейбо", че вече разполага с 59 шоурума в 29 града и приема поръчки за новия модел SU7. Официалното пускане на пазара на новия електромобил е насрочено за 28 март. В резултат на съобщението акциите на компанията скочиха със 7%.

Продажбите на електромобили в Китай се увеличила с 18% през януари и февруари, което е близо до регистрирания ръст от 21% през 2023 г. Ръстът се дължи отчасти на обявените намаления на цените от страна на водещия производител BYD с цел привличане на нови клиенти, тъй като в края на миналата година беше отчетен известен спад.

Снимка: Xiaomi

Xiaomi представи автомобила си SU7 (Speed Ultra 7) през декември, като тогава главният изпълнителен директор на компанията Лей Цзюн обяви, че дружеството планира да стане един от водещите пет световни автомобилни производители. Новият седан, по думите на Лей, разполага със супер електромотор, който дава възможност за постигане на ускорение по-добро от това на Tesla и Porsche. Освен това колата комбинира функции на познатия на потребителите смартфон на компанията.

Новият автомобил Xiaomi SU7 ще се произвежда в подразделение на държавния автомобилен гигант BAIC Group в Пекин при капацитет от 200 000 бройки. Xiaomi планира да инвестира 10 милиарда долара в производството на автомобили през следващото десетилетие.