Компанията Volvo, собственост на китайския холдинг Geely, обяви, че всичките бъдещи електрически автомобили на шведската марка ще се базират на единна фундаментална платформа от системи, модули, софтуер и хардуер, наречена Volvo Cars Superset tech stack. Тази единна технологична и софтуерна база ще съдържа всички модули и функции, които ще бъдат използвани в новата продуктова линия.

Новата модулна платформа ще може да бъде конфигурирана по много различни начини, подобно на комплект от строителни блокове. Всеки нов автомобил Volvo, започвайки с новия кросоувър EX90, ще представлява перфектен подбор от блокове на платформата Superset tech stack и компанията ще продължи да подобрява и разширява тази технологична база.

Volvo Cars Superset tech stack

Снимка: Volvo

Новият подход гарантира, че бъдещите автомобили Volvo наистина ще стават по-добри с времето, тъй като всичките инженерни усилия на компанията ще бъдат насочени към подобряване и усъвършенстване на една единствена технологична платформа. Това означава, че работата на Volvo по EX90 ще намери отражение в бъдещия модел ES90, а натрупаният опит от ES90 ще се използва в проектирането на EX60 и в подобрението на EX90, който вече е в ръцете на клиентите на марката.

Новата технологична платформа Superset tech stack позволява на компанията да предлага множество различни продуктови варианти. Новият подход е емблематичен за цялостна концепция на Volvo за създаване на автомобили. Сега Volvo прилага затворен цикъл на разработване, базиран на данни, свързаност, софтуер и авангардна компютърна технология.

Тази промяна е толкова значима, колкото и преходът към електрификация. Тя засяга всичко, свързано с електрическата система на автомобилите, като нейните предимства са неограничени. Базирайки се на този цикъл, Volvo ще може безкрайно да подобрява всеки аспект на автомобилите, благодарение на информацията в реално време и усъвършенстваните изчислителни възможности както в колите, така и на инженерите в изследователските центрове.

Volvo EX90

Снимка: Volvo

Един от ключовите съставни блокове за всеки нов модел Volvo е електрическата технологична база. Тя представлява комбинация от най-новите задвижващи, електрически и електронни системи, върху които се изгражда автомобила. За да затвърди позицията си на лидер и в следващото поколение мобилност, компанията Volvo разработва нова електрическа технологична база, наречена SPA3, която също ще е съвместима с Volvo Cars Superset tech stack. Първият автомобил, който ще се базира на тази иновативна платформа, ще бъде изцяло електрическият SUV EX60.

Платформата SPA3 се основава на SPA2 и въвежда няколко ключови подобрения. Тя ще разполага с подобрена изчислителна мощност, която ще позволи на компанията да осигури по-висока производителност и подобряване на функциите чрез Volvo Cars Superset tech stack. Най-важната промяна е, че архитектурата SPA3 е проектирана да бъде много по-мащабируема от SPA2. Това означава, че Volvo може да продължи да разработва различни по размер автомобили - по-големи от EX90 и по-малки от EX30, използвайки една и съща технологична база.

Volvo XC90

Снимка: Volvo

Тази модулност и възможността за надграждане на SPA3 ще доведат до по-ниски инвестиционни разходи. Създавайки мащабируема архитектура SPA3, компанията подобрява технологичната ефективност по отношение на батерии, електромотори и други, т.е. всички фактори, които значително допринасят за намаляване на разходите за производство на автомобили.

Заводът на Volvo в Торшланда, Швеция и подготовката му за производството на автомобили, базирани на SPA3, демонстрират революционен подход на Volvo към бъдещото производство, обединявайки всички необходими ресурси за създаване на автомобил на едно място. Този метод е особено ефективен, тъй като употребата на идентични ключови компоненти за всички автомобили на SPA3 води до оптимизиране на процесите и по-голяма адаптивност.

Volvo EX90 и Volvo XC90

Снимка: Volvo

"Volvo Cars Superset tech stack е истински революционен подход, който позволява всички наши инженерни усилия да бъдат насочени в една-единствена посока, която захранва всички наши продукти, вместо да работим по отделни автомобилни проекти", казва Андерс Бел, главен инженер и технологичен директор на Volvo Cars. "Нашите инженери ще работят върху един супермодел, който постоянно ще се подобрява, расте и разширява своите възможности и функции. Това ще доведе до драстично подобряване на качеството и предоставяне на по-добри автомобили за нашите клиенти", допълни Андерс Бел.

Volvo XC90 и EX90

Снимка: Volvo