Volkswagen представи визията си за изцяло електрически спортен седан в горния среден клас, който се базира на новия ID.7. Прототипът се казва ID.X Performance и впечатлява с мощно задвижване на четирите колела, изразителен външен вид и окачване, което подобрява производителността.

Концептуалният модел ID.X Performance е базиран изцяло на наскоро дебютиралия ID.7, като ключовите аспекти са много мощност, задвижване на четирите колела, окачване настроено за управление и удоволствие, и изразителен външен вид.

Снимка: Volkswagen

Целият преден сплитер, задният дифузьор и извисяващият се спойлер на багажника са изработени от карбон, докато под арките на колелата са поставени 20-инчови алуминиеви джанти с централна гайка, обути със състезателни гуми с ширина 265 мм. Последният щрих отвън е набор от тонирани задни светлини, докато в интериора има карбонови седалки и много червени акценти.

Вижте как изглежда в детайли новия ID.X Performance  >>  >>  >>

За да придадат на ID.X Performance правилната спортна стойка, инженерите на Volkswagen са свалили каросерията с цели 60 мм върху по-твърди пружини, докато ъгълът на наклона на цялото окачване е увеличен с 80 мм. Тези промени правят управлението на ID.X Performance много по-пъргаво.

Снимка: Volkswagen

Стандартно новият ID.7 засега е само със заден електромотор, но при прототипа ID.X Performance инженерите от Volkswagen са добавили и преден електромотор. Така двата агрегата осигуряват огромна мощност от 558 к.с. и ускоряват светкавично колата.

Автомобилът има възможност за краткосрочно увеличаване на мощността, докато въртящият момент се контролира от системата за управление на динамиката. Тази система също контролира блокировката на диференциала на задния мост в ID.X Performance и водачът може да я управлява чрез огромния 17-инчов сензорен екран, разположен в центъра на арматурното табло.

Снимка: Volkswagen

Новият Volkswagen ID.X Performance има батерия, която може да се зарежда с до 200 кВт прав ток, въпреки че към момента не е уточнен теоретичния автономен пробег на колата. Моделът няма да влиза в серийно производство, въпреки че като се има предвид неговата база, автомобилът на снимките изглежда почти готов за конвейера.

Новият Volkswagen ID.X Performance беше показан на събитие на собствениците на ID. модели в Локарно, Швейцария. Срещата се организира от клиентите на моделите ID, които са членове на "Клуб на шофьорите на ID.", а през 2023 г. имаше нов рекорд по посещения, тъй като на срещата се появиха повече от 130 превозни средства.

Снимка: Volkswagen

Представянето на ID.X Performance пред ентусиасти и собственици на моделите ID. от цяла Европа дава възможност на мениджмънта на Volkswagen да се срещне лично с членовете на клуба, шофиращи електрическите модели на марката.

В разработката на модела са участвали екип от инженери, които са увеличили максимално потенциала на това превозно средство, съчетавайки спортно представяне с елегантните линии на седан. Очаква се съвсем скоро Volkswagen да представи серийната версия на ID.7 GTX, който ще бъде с два електромотора и задвижване 4х4.