Volkswagen Golf дебютира на пазара през пролетта на 1974 г. и съвсем скоро ще отпразнува своя половинвековен юбилей. Оттогава повече от 37 милиона екземпляра на модела са слезли от поточната линия, давайки неофициалното име на цял клас автомобили. Обновеното осмо поколение на Golf е посветено на 50-ата годишнина, а сега Volkswagen показа специална версия на Golf Edition 50 и разкри стартовите цени на обновените автомобили.

Още в началото на продажбите обновеният Volkswagen Golf ще се предлага като хечбек и комби Variant. Те ще се предлагат в три различни конфигурации, като основната няма собствено име, а другите две се наричат Life и Style. Първоначално Volkswagen Golf се предлага в два варианта на 1,5-литровия 4-цилиндров турбомотор 1.5 TSI с мощност 115 или 150 к.с. И двата могат да бъдат поръчани с 6-степенна механична трансмисия или опционалната 7-степенна автоматична роботизирана трансмисия DSG с двоен съединител, като във втория случай обновеният Golf получава и 48-волтов стартер-генератор.

Снимка: Volkswagen

Специалната версия на Volkswagen Golf Edition 50 е базирана на по-високото ниво на оборудване Style и се предлага само с каросерия хечбек. Външно юбилейният Golf се отличава със светеща предна емблема заедно с хоризонтална лента на решетката на радиатора, тонирани задни стъкла, 18-инчови алуминиеви джанти и обемна емблема 50 на В-колоната.

Снимка: Volkswagen

Подобни емблеми има по волана и праговете. Освен това пакетът Edition 50 включва алуминиеви педали, черен таван, достъп без ключ и мултимедийна система Discover от най-висок клас с изкуствен интелект ChatGPT като част от гласовия асистент IDA. Юбилейният Volkswagen Golf Edition 50 се предлага само с 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател 1.5 TSI с мощност 150 конски сили, като клиентите могат да избират между 6-степенна механична трансмисия или 7-степенна автоматична роботизирана трансмисия DSG с двоен съединител.

Снимка: Volkswagen

Цените обновения Volkswagen Golf в Германия започват от 27 180 евро за хечбека и 28 280 евро за комбито. Юбилейните автомобили Edition 50 стартират от 36 820 евро.