Golf е сърцето на марката Volkswagen и най-добре характеризира термина бестселър, както едва ли друг модел може да го направи. През 1974 г. Golf наследява Beetle и бързо се превръща в пионер в своя клас, като оттогава са пуснати осем поколения на Golf и са продадени над 37 милиона автомобила. Съвсем скоро Volkswagen ще празнува юбилей на своя най-популярен модел и ще отбележи 50-ия рожден ден на Golf през следващата година.

В крайна сметка Golf не само формира мобилността в Германия, но и в много други региони по света. Компанията обаче не гледа назад само като част от празнуването на рождения ден, а подготвя световната премиера на новия Golf, която ще се състои още в края на януари. Подобно на своите предшественици, новият Golf ще внесе множество иновации в серийното производство на модела.

Volkswagen Golf I

Снимка: Volkswagen

Когато Volkswagen представи първия Golf през 1974 г. и по този начин разкри наследника на легендарния Beetle, колата се превърна в истинска автомобилна революция. С предно задвижване, вместо заден двигател и променена цялостна концепция, благодарение на големия капак на багажника и сгъваемата облегалка на задната седалка. В допълнение, дизайнът с прави линии, създаден от Джорджето Джуджаро, помогна на Volkswagen Golf да приеме нов стил, който беше продължен и в неговите наследници.

Първият Volkswagen Golf бързо се превърна в истински "народен автомобил" и продадените бройки достигнаха първия милион още през 1976 г. До момента са доставени повече от 37 милиона автомобила. Това прави компактния хечбек най-успешният европейски автомобил, най-продаваният Volkswagen на всички времена - и разбира се го превръща в икона.

Volkswagen Golf I

Снимка: Volkswagen

Без значение кое поколение - тайната на успеха беше и все още е сборът от всички негови характеристики. Това е така, защото Golf винаги е бил перфектен спътник в ежедневието, въплъщавайки гъвкавост, функционалност, надеждност и качество. През десетилетията портфолиото беше разширено, за да включва допълнителни варианти, като Golf GTI, Golf Cabriolet или Golf Variant, както и много други.

С всяко ново поколение модели в компактния клас са включени най-съвременни технологии, концепции за безопасност и функции за удобство. По този начин Volkswagen Golf направи достъпни не само множество нови технологии като антиблокиращата спирачна система, но и въздушните възглавници, круиз контрола и електронните помощни системи, както и меките и плъгин хибридни задвижвания.

От 1974 г. са пуснати осем поколения на Golf и са продадени над 37 милиона автомобила.

Снимка: Volkswagen

През юбилейната 2024 г. Volkswagen ще представи еволюция на осмото поколение на Golf. Новият модел ще впечатли с визуално усъвършенствани функции, нови системи за подпомагане и задвижване, както и информационно-развлекателни системи и софтуер от следващо поколение. Световната премиера на новия Golf ще бъде само след няколко седмици, като предварителните продажби са насрочени за пролетта на 2024 г.

Поддържайки историята жива, Volkswagen Classic също ще придружава Golf в неговата юбилейна година и ще представя исторически модели Golf от колекцията на Volkswagen по много поводи. От 31 януари до 4 февруари 2024 г. поколенията на Golf от I до VII ще бъдат изложени на щанда на Volkswagen на автосалона за ретро автомобили в Париж. Непосредствено след това, от 2 до 4 февруари 2024 г., Volkswagen ще покаже Golf I и уникалния концептуален автомобил EA 276 - предшественика на Golf от 1969 г., разработен във Волфсбург, на изложението за класически автомобили в Бремен.

Golf I и концептуалният автомобил EA 276, предшественикът на Golf от 1969 г., разработен във Волфсбург.

Снимка: Volkswagen