На изложението за потребителска електроника Consumer Electronics Show (CES) 2024, което се провежда от 9 до 12 януари, германският концерн Volkswagen ще представи най-новия Golf, в който базираният на изкуствен интелект чатбот ChatGPT е интегриран в неговия гласов асистент IDA.

Вижте как изглежда най-новият Volkswagen Golf  >>  >>  >>

Чатбот е софтуерно приложение, използвано за провеждане на разговор чрез текст или текст към говор, вместо осигуряване на директен контакт с човек. В бъдеще клиентите на Volkswagen ще имат безпроблемен достъп до непрекъснато нарастващата база данни с изкуствен интелект във всички модели на марката, оборудвани с гласовия асистент IDA.

Снимка: Volkswagen

Клиентите ще имат проучено съдържание, което да им се чете по време на шофиране. В основата на новата функция, която предлага уникално интелигентна ChatGPT интеграция от автомобилен клас, е Cerence Chat Pro от технологичния партньор Cerence Inc.

Volkswagen ще бъде първият масов производител, който предлага Chat GPT като стандартна функция от второто тримесечие на 2024 г. в много модели. Новият чатбот се предлага във връзка с най-новото поколение инфотейнмънт в моделите ID.3, ID.4, ID.5, ID.7, изцяло новия Tiguan и изцяло новия Passat, както и в новия Golf.

Снимка: Volkswagen

Интегрирането на ChatGPT в гласовия асистент на Volkswagen предлага множество нови възможности, които надхвърлят предишния гласов контрол. Например гласовият асистент IDA може да се използва за управление на информационно-развлекателната система, навигацията и климатизацията или за отговор на въпроси.

В бъдеще изкуственият интелект ще предоставя допълнителна информация в отговор на въпроси, които надхвърлят това, като част от непрекъснато разширяващите се възможности. Това може да бъде полезно на много нива по време на пътуване с колата, като обогатяване на разговори, изясняване на въпроси, взаимодействие на интуитивен език, получаване на специфична за превозното средство информация, при това изцяло без ръце.

Снимка: Volkswagen

Нищо не се променя за човека зад волана. Няма нужда да създавате нов акаунт, да инсталирате ново приложение или да активирате ChatGPT: Гласовият асистент се активира, като кажете Hello IDA или натиснете бутона на волана. IDA автоматично дава приоритет дали трябва да се изпълни дадена функция на превозното средство, да се търси дестинация или да се коригира температурата.

Ако на заявката не може да се отговори от системата на Volkswagen, тя се препраща анонимно към изкуствения интелект и познатият глас отговаря. ChatGPT не получава достъп до данни за превозни средства, въпросите и отговорите се изтриват незабавно, за да се осигури възможно най-високо ниво на защита на данните.

Снимка: Volkswagen

Това се улеснява от Cerence Chat Pro, който използва множество източници, включително ChatGPT, за да позволи на IDA да предостави точни и подходящи отговори на почти всяко запитване, което можете да си представите. Функцията също дава приоритет на сигурността и безпроблемната интеграция с безбройните възможности на IDA, осигурявайки лекота на използване за водачите.

"Volkswagen винаги е правил новите технологии достъпна за мнозина. Това просто е вкоренено в нашата ДНК. В резултат на това сега сме първият масов производител, който прави тази иновативна технология стандартна характеристика в моделите от компактния сегмент нагоре. Благодарение на безпроблемната интеграция на ChatGPT и силното сътрудничество с нашия партньор Cerence, ние предлагаме на нашите шофьори добавена стойност и директен достъп до базирания на изкуствен интелект изследователски инструмент. Това също така подчертава иновативната сила на нашите нови продукти", казва Кай Грюниц, член на Управителния съвет на Volkswagen за техническо развитие.

Снимка: Volkswagen

"Горди сме, че надграждаме нашия автомобилен опит и дългогодишното си партньорство с Volkswagen, за да предложим на своите клиенти нови иновации, които използват генеративен изкуствен интелект и големи езикови модели - дори след като са закупили превозно средство", казва Щефан Ортманс, главен изпълнителен директор на Cerence.

"С технологията Cerence Chat Pro, Volkswagen е упълномощен с интеграция на ChatGPT от автомобилен клас, която предлага несравнима гъвкавост, персонализация и лекота на внедряване, като дава приоритет на сигурността и използваемостта за водачите. Докато гледаме към бъдещето, заедно Volkswagen и Cerence ще проучат сътрудничеството за проектиране на ново потребителско изживяване, базирано на големият езиков модел (LLM), като основа на автомобилния асистент от следващо поколение на Volkswagen", допълни Щефан Ортманс.