Volkswagen планира да използва различни устройства на израелската компания, включително лазерни лидари, в усъвършенствани системи за подпомагане на водача и автономни превозни средства от средата на това десетилетие, става ясно от изявление на Innoviz, цитирано от съобщи агенция Ройтерс.

Стойността на сделката се оценява от Innoviz на над седем пъти по-висока от пазарната цена на израелската компания, която в момента възлиза на малко над 500 млн. щ. долара. Съоснователят и главен изпълнителен директор Омер Кейлаф определи сделката като "значителен катализатор" за неговата компания, която е основана през 2016 г. и става публична през 2021 г. Оттогава насам цената на акциите на Innoviz е спаднала с две трети, а пазарната стойност на компанията е намаляла от 1,6 млрд. долара по време на публичното предлагане до 540 млн. долара.

Сред първите корпоративни инвеститори на Innoviz са Magna International, Aptiv, Harman international, Samsung Electronics и SoftBank, според PitchBook. От друга страна, през 2019 г. Volkswagen инвестира 2,6 млрд. долара в американския стартъп Argo AI, който получи средства и от Ford Motor. Що се отнася до Cariad, звеното е създадено през 2020 г., за да координира разработването на софтуер във Volkswagen.