Германската компания Volkswagen представи в Локарно, Швейцария, специалния електрически модел ID.3 GTX FIRE+ICE (Огън и лед). Уникалният електромобил е разработен в сътрудничество с базираната в Мюнхен марка за луксозна спортна мода Bogner. Колата напомня за легендарния Volkswagen Golf II Fire и Ice, който постигна изненадващ успех през 90-те години и оттогава има култов статус сред феновете на марката.

Вижте новия Volkswagen ID.3 GTX FIRE+ICE  >>  >>  >>

Автомобилът отдава почит на своя предшественик с ексклузивно трислойно покритие с ефект на стъклени перли и многобройни детайли в интериора, като пренася идеята си за дизайн в изцяло новата модерна електрическа ера. Със специалния модел Fire и Ice, Volkswagen представи ексклузивна версия на Golf "двойка" през 1990 г., която беше едновременно спортна и комфортна.

Volkswagen Golf II Fire и Ice от 1990 година

Снимка: Volkswagen

Дизайнът му беше създаден в сътрудничество с модния дизайнер и режисьор Уили Богнер. Със своя екстравагантен външен вид от тъмно виолетово покритие с перлен ефект, алуминиеви джанти, преден спойлер и разширения на каросерията, както и мощния двигател с между 90 и 160 к.с., Golf II Fire и Ice, особено версията GTI, бързо се превърна в търсена рядкост. Тя постигна изненадващ успех и от нея бяха продадени общо 16 700 бройки. Първоначално бяха планирани само 10 000 единици.

Volkswagen Golf II Fire и Ice от 1990 година

Снимка: Volkswagen

Както при легендарния Volkswagen Golf II Fire и Ice през 90-те, дизайнерите от Volkswagen и Bogner работят заедно по проекта. "Комбинацията от нашата марка Fire+Ice със спортния Volkswagen ID.3 GTX е модерната интерпретация на Bogner на емблематичния Golf II Fire и Ice. Особеното е, че успяхме да интегрираме много от нашите оригинални материали и аксесоари в интериора на автомобила", каза Том Бекер, директор на Bogner Fire+Ice.

Новият Volkswagen ID.3 GTX FIRE+ICE се откроява преди всичко благодарение на трислойното си покритие с ефект на стъклени перли. Цветът електриково виолетово с перлен ефект е специално разработен за този уникален модел и е интерпретация на външната боя на Golf II Fire и Ice. В допълнение към тъмносиния основен слой, трислойната боя съдържа специални стъклени перли, които създават цветен ефект и необикновен характер.

Volkswagen ID.3 GTX FIRE+ICE

Снимка: Volkswagen

В зависимост от ъгъла на светлината, цветът се променя от тъмносин до виолетов или дори черен. Лентата на рамката на покрива добавя спортен акцент с мощната червена анодизирана боя Flaming. Отстрани на автомобила доминира фолиото с геометрична шарка FIRE+ICE в прозрачен мат. Специалните 21-инчови джанти подчертават динамичния външен вид със синя анодизирана боя с гланцово покритие. Оригиналното лого FIRE+ICE от 90-те години украсява B-колоната и спойлера на покрива.

Volkswagen ID.3 GTX FIRE+ICE

Снимка: Volkswagen

Интериорът е разделен на два цвята. Докато акцентиращият червен цвят Flaming за FIRE преобладава върху седалките и шевовете от страната на водача и седалката отзад, интериорът от страната на пътника се характеризират с дизайнерски елементи в ледено синьо ICE. Педалите на газта и на спирачката от неръждаема стомана имат специален дизайн FIRE+ICE вместо дизайна Play/Pause, известен от семейството ID. Ускорявате с логото FIRE, а спирате като стъпите върху логото ICE.

Горната част на арматурното табло и стелките на пода също са персонализирани с лазерно гравирана шарка FIRE+ICE. Вдъхновени от колекциите си, дизайнерите от Bogner Fire+Ice са използвани многобройни цветове, материи и елементи. Седалките са ватирани и отразяват дизайна на настоящите пухени якета FIRE+ICE с емблематичните ципове. Ако отворите циповете на седалките, отдолу се появява оригиналната материя FIRE+ICE от 90-те години. Зад предните седалки е използвана и лента от чанти от колекцията FIRE+ICE.

Volkswagen ID.3 GTX FIRE+ICE

Снимка: Volkswagen

Новият ID.3 GTX Performance във версията FIRE+ICE използва най-мощния електромотор на Volkswagen досега с мощност от 326 к.с. и максимален въртящ момент от 545 Нм. Този електромотор ускорява ID.3 GTX Performance от 0 до 100 км/ч само за 5,7 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена на 200 км/ч. Специфичното окачване, което е оборудвано с по-здрави стабилизатори и адаптивен контрол на шасито Sport DCC, също е настроено към много високата производителност на задвижващата система.

Volkswagen ID.3 GTX FIRE+ICE

Снимка: Volkswagen

Електрическата енергия се доставя от литиево-йонна батерия с нетен капацитет от 79 кВтч, която може да се зарежда на станции за бързо зареждане с мощност до 185 кВт . С тази мощност батерията може да се презареди от 10 до 80% за около 26 минути. Комбинираният пробег по WLTP е до 601 км.

"С новия ID.3 GTX FIRE+ICE ние подчертаваме колко силно емоционален е нашият спортен топмодел. Нашият дизайнерски екип се забавляваше невероятно, преосмисляйки емблематичния дизайн от 90-те и по този начин го доразвиваше", каза Андреас Минд, ръководител на дизайна във Volkswagen.