През миналата година от този модел са били продадени 314 хиляди коли, което е с 9.6% повече от показателите за 2010 г. На второ място също е хибрид – моделът на Хонда Фит, известен и като Хонда Джаз.
Продажбите на хибридния Prius, работещ и на бензин, и на ток, започнаха в разгара на световната криза през май 2009 година и от юни този модел зае лидерска позиция по продажби в Япония. Prius минава с литър бензин 38 километра, при това се отличава със сравнително ниска цена за класа си – около 40 хиляди долара за базовия модел.
Вижте снимки на Prius
В края на януари автоконцернът предложи на пазара нова модификация Prius PHV /Plug-in Hybrid Vehicle/, който може да се зарежда от контакта вкъщи. Едно зареждане на 4.4 киловатовата литиева батерия стига за 26 километра пробег. А с литър бензин PHV вече минава до 61 километра.
Очаква се правителството в Япония да възобнови субсидирането на покупката на екологичните автомобили и с това популярността на хибридите да нарасне още повече. В топ 10 на продажбите в страната на изгряващото слънце три позиции са за този тип автомобили, предаде РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.