След като изостана от конкурентите си в разработването и производството на електромобили, Toyota Motor Corporation се надява да навакса през втората половина на десетилетието, като предложи на пазара твърдотелни батерии, които осигуряват бързо зареждане и пробег до 1200 км.

Компанията вече е постигнала производителност, сравнима с тази на сегашните линии за сглобяване на твърдотелни батерии, и това е още една стъпка към бъдещия успех.

Производството на батерии с твърд електролит е по-трудно, тъй като компонентите им са чувствителни не само към кислорода и атмосферната влага, но и към силата на натиск по време на формирането на катода и анода. Прекомерното налягане може да благоприятства образуването на метални мостове, което води до къси съединения.

Този фактор е от първостепенно значение при масовото производство, тъй като влияе върху процента на брака и производствените разходи. Представители на Toyota заявиха пред Financial Times, че компанията вече се е научила да произвежда батерии с твърд електролит със същата скорост като конвенционалните батерии на пилотна поточна линия. Сега производителят е изправен пред предизвикателството да увеличи производствените обеми и да поддържа приемливо ниво на брака. Компанията планира да започне масово производство на тези батерии в завод в префектура Аичи на остров Хоншу.

Специалистите на Toyota вече са избрали химическия състав на твърдотелните батерии, който ще гарантира запазването на остатъчния капацитет за дълъг експлоатационен живот. Компанията е обявила сътрудничество с Idemitsu, която ще помогне за доставката на твърдия електролит.

Твърдотелните батерии ще се появят в серийните автомобили на марката през 2027 г., въпреки че представители на Toyota подчертават, че първоначалните производствени обеми ще бъдат скромни. Конкурентите не остават по-назад: китайската CATL ще започне да произвежда полутвърдотелни батерии по-късно тази година, а Samsung SDI има пилотна линия за производство на твърдотелни батерии, която е напълно автоматизирана.