Това сочи проучване на агенция Медиана за Словенския автомобилен съюз, цитирано от сайта „Словения таймс“, предава БТА.

Повечето анкетирани използват коли, а всеки трети, който ходи на работа или училище с кола, пътува сам.

Анкета, направена сред 804 словенци на възраст между 18 и 70 години през октомври 2022 г., показа, че 65 процента от запитаните казват, че използват автомобили. Близо половината (47 процента) пътуват на кратки разстояния сами с колите си.

Малка част от запитаните използват „зелени“ варианти за придвижване, предимно млади хора, пенсионери и жители на градовете, които имат подходящ достъп до градски пътнически транспорт и не могат да използват автомобили, посочват от Словенския автомобилен съюз.

При избора на транспортно средство словенците считат за най-важни фактори скоростта, независимото вземане на решения и разходите.

Тези, които използват градския транспорт, посочват като основни причини да го правят липсата на места за паркиране, въздействието върху околната среда, по-ниските разходи и добрите връзки.

Тези, които не използват градски транспорт, казват, че пътуването с кола е по-бързо и че връзките с градския транспорт са лоши и не отговарят на техния график.

Много респонденти отбелязват, че в техния район няма инфраструктура за обществен транспорт. Обществените автобуси не са достъпни за около 20 процента от анкетираните за тяхното ежедневно пътуване, докато за влаковете тази цифра е 38 процента.

Проучването показа още, че преходът към устойчива мобилност е важен за 65 процента от анкетираните.