Чешката компания Skoda Auto, част от концерна Volkswagen Group, достигна важен крайъгълен камък в напредъка на своята стратегия за електрическа мобилност, отбелязвайки производството на 200 000 бройки от моделите Enyaq и Enyaq Coupe. Юбилейният автомобил е бял Enyaq Coupe Sportline, който слезе от поточната линия преди броени дни.

През текущата моделна година Enyaq продължава да се развива с подобрения, включително по-мощни и ефективни задвижвания, още по-голям обхват, по-бързо зареждане и нов софтуер с по-интуитивен потребителски интерфейс. Компанията Skoda Auto е готова да продължи ангажимента си към електрическата мобилност със световната премиера на новия Elroq по-късно тази година. Този изцяло електрически компактен SUV сигнализира за началото на амбициозна кампания, представяйки общо шест нови електрически модела през следващите години, за да завърши напълно електрическата гама на Skoda.

Skoda Enyaq

Снимка: Skoda

"Enyaq е лидер в нашата кампания за електрическа мобилност. Успехът на моделното семейство е доказателство, че сме на прав път с нашата стратегия. Миналата година това беше четвъртата най-продавана серия от електрически превозни средства в Европа, постигайки рекордни глобални продажби от 81 700 единици, което е увеличение от 52,1% спрямо 2022 г. Това постижение подчертава нашия ангажимент да разширим нашата гама електрически превозни средства до обща от шест нови модела през следващите години. Нашите амбициозни цели са постижими, благодарение на експертизата на нашия екип и нашия слоган Simply Clever, осигурявайки плавен преход към новата ера на електрическата мобилност", каза Андреас Дик, член на борда на Skoda Auto за производство и логистика

Enyaq застана начело на електрическото бъдеще на Skoda

Enyaq бележи старта на кампанията за електрическата мобилност на Skoda Auto, като е първата моделна серия на Skoda, базирана на електрифицираната платформа MEB на Volkswagen Group. Компанията Skoda Auto инвестира 32 милиона евро за преобразуване и адаптиране на производствената линия в основния си завод в Млада Болеслав, за да позволи производството на електромобили и модели с двигатели с вътрешно горене успоредно един с друг.

Skoda Enyaq Coupe RS

Снимка: Skoda

През 2023 г. компанията достави 81 700 единици от изцяло електрическия SUV, което представлява 52,1% увеличение спрямо предходната година. Освен че предлага работа без вредни емисии, Enyaq се доставя на клиентите и с въглеродно неутрален баланс.

Актуализации на Enyaq и Enyaq Coupe за моделната 2024 година

В Чешката република Enyaq и Enyaq Coupe заеха една четвърт от пазарния дял на електрически превозни средства, което ги прави най-популярната електрическа серия на вътрешния пазар на марката. Моделът също така води в Словакия с повече от 17% пазарен дял и се нарежда като вторият най-продаван електромобил в Естония, Финландия, Австрия и Швейцария.

Skoda Enyaq и Enyaq Coupe

Снимка: Skoda

За 2024 година се въвеждат значителни подобрения. Моделите Enyaq 85, 85x и RS ще разполагат с по-мощни и ефективни електромотори на задната ос, заедно с нова версия на софтуера, която носи по-интуитивен потребителски интерфейс. Тези актуализации, съчетани с други технически подобрения, подобряват обхвата, оптимизират ефективността на зареждането и позволяват предварително загряване на батерията за по-добра производителност с DC зарядни устройства. Максималният обхват на семейството Enyaq е над 560 км за версията SUV и повече от 570 км за версията Enyaq Coupe, с намалено време за зареждане от 10 до 80% за под 30 минути и за двата варианта.

Skoda Enyaq и Enyaq Coupe

Снимка: Skoda

Ангажиментът на Skoda Auto към електрическа мобилност

Skoda Auto е посветена на напредъка на своята стратегия за електрическа мобилност, като инвестира 5,6 милиарда евро, за да постигне това до 2027 г. Освен това чешката компания увеличи производствения си капацитет на батерии до 1500 единици дневно чрез създаване на нова производствена линия през декември 2023 г. Тази година пускането на изцяло електрическия компактен кросоувър Elroq ще разшири електрическото портфолио на Skoda, тъй като чешкият автомобилен производител навлиза в решаващия сегмент на компактните SUV с батерии.

Skofa Elroq Concept

Снимка: Skoda