Renault има големи планове за 2024 година на изложението "Mondial de l'Auto" в Париж. Освен серийната версия на модела 4 E-Tech, на публиката ще бъде представен за пръв път и очакваният Twingo E-Tech в концептуална версия.

Концептът е вдъхновен от първото поколение на Twingo от 90-те години, а не от следващите две поколения. Моделът, разкрит през ноември 2023 г., получи предимно положителни отзиви. Renault подчертава, че Twingo E-Tech е градски автомобил, което е логично предвид компактните му размери в B-сегмента.

Вижте как изглежда Renault Twingo E-Tech >> >> >>

Twingo E-Tech ще бъде малък електрически хечбек с пет врати, за разлика от оригинала, който имаше три. Концептът запазва естетиката на първото поколение и е снабден с фиксиран стъклен покрив и LED светлини в пръстеновидна форма.

Моделът ще се предлага на големи колела и с характерни детайли като черен кант около задното стъкло и декоративни отвори на капака, вдъхновени от оригиналното Twingo от 1992 г.

Първоначалните вентилационни отвори на стария модел се използваха за охлаждане на двигателното отделение, но сега те имат само декоративна функция.

Twingo E-Tech ще се появи на пазара през 2026 г. и ще бъде базиран на новата платформа AmpR Small (предишно име CMF-B EV), която вече се използва при Renault 5 E-Tech и бъдещия кросоувър 4 E-Tech.

В сътрудничество с китайска инженерна фирма, моделът ще бъде пуснат на пазара през втората половина на 2025 г. с начална цена под 20 000 евро.