В рамките на автомобилния салон IAA Mobility в Мюнхен, който продължава до 10 септември, Renault представя нов удължен вариант на пътническия ван Kangoo, който логично се казва Grand Kangoo.

Третото поколение на Renault Kangoo беше лансирано през 2021 година, а сега към него е добавена и нова още по-практична версия със 7 пълноразмерни и индивидуални модулни седалки.

Вижте галерията със снимки на новото Renault Grand Kangoo  >>  >>  >>

Новата конфигурация позволява на Grand Kangoo да предложи просторен салон и рекордно голямо товарно пространство, за да отговори на нуждите както на частни, така и на бизнес клиенти.

Снимка: Renault

Новото Renault Grand Kangoo ще се предлага във вариант с двигатели с вътрешно горене, отговарящи на най-новите стандарти за емисиите. Удълженият пътнически ван ще се предлага с 1,3-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор TCe 130 с мощност 130 к.с., който ще може да се комбинира стандартно с 6-степенна механична скоростна кутия и опционално със 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител EDC. Бензиновият турбомотор е динамичен и икономичен, като е оптимален избор за потребителите, които реализират среден годишен пробег.

Дизеловият агрегат Blue dCi 95 представлява модернизирана версия на 1,5-литровия 4-цилиндров турбодизелов мотор с мощност 95 к.с., съчетан само с 6-степенна механична скоростна кутия. Този надежден и икономичен мотор предлага висока ефективност и нисък разход на гориво, което го прави изключително практичен избор за потребителите, които пътуват често на дълги разстояния.

Снимка: Renault

Новото Renault Grand Kangoo се предлага и с изцяло електрическо задвижване във версията E-Tech Electric, която е най-подходяща за града. Моделът се задвижва от електромотор с мощност 120 к.с. и 245 Нм въртящ момент, наличен незабавно при потегляне, така че се движи пъргаво във всякакви ситуации. Режимът на шофиране Eco ограничава мощността до 75 к.с. и скоростта до 110 км/ч с цел оптимизиране на пробега.

Налични са три режима на рекуперация на спирачната енергия - B1, който осигурява ограничена рекуперация и е най-подходящ за магистрали и високоскоростни пътища, B2 е режимът за рекуперация по подразбиране, предназначен за най-различни ситуации, а B3 е за максимална рекуперация, който работи най-добре в задръствания и по планински пътища, като също така действа и като моторна спирачка. Различните комбинации между режимите допринасят за шест модела за оптимизиране на пробега в зависимост от стила на шофиране и пътните условия.

Снимка: Renault

Цялата информация може да бъде изведена на опционален за Grand Kangoo E-Tech Electric 10-инчов дигитален цветен панел на арматурното табло с възможности за персонализация. В новото Renault Grand Kangoo интериорният дизайн съдържа арматурно табло с покритие от тъмно полирано дърво, комфортен салон и подобрена ергономичност. Таблото на електрическата версия E-Tech Electric има допълнително специфични данни за енергийната ефективност.

Новото електрическо Renault Grand Kangoo E-Tech Electric е оборудвано с литиево-йонна батерия с капацитет от 45 кВтч, която има 8 отделни модула, които според производителя са лесни за ремонтиране. Новата батерия предоставя на двигателя до 265 км автономен пробег по цикъла WLTP, който е относително достатъчен обхват за повечето ежедневни пътувания. Батерията може да възстанови до 80 км от пробега чрез зареждане за 10 минути на станция за бързо зареждане с постоянен ток с мощност 80 кВт. Батерията има гаранция от 8 години или 160 000 км.

Снимка: Renault

Новото Renault Grand Kangoo E-Tech Electric ще бъде налично с два типа зарядни устройства - с мощност 22 кВт за зареждане на батерията от 15 до 80% за 2 часа и 40 минути и бързо зарядно устройство с 80 кВт за добавяне на 170 км пробег за 27 минути.

Този избор на зарядни устройства покрива пълния набор изисквания за шофиране на клиентите на новото Renault Grand Kangoo E-Tech Electric. Батерията има система за течно охлаждане и електрическо съпротивление за поддържане на подходяща температура, а оттам и запазване на пробега и намаляване на времето за зареждане.

Снимка: Renault

За максимално увеличаване на пробега през цялата година, новото Renault Grand Kangoo E-Tech Electric има двузонова климатична система с термопомпа, която затопля пътническия салон през зимата и го охлажда през лятото, използвайки същия принцип като при инверторен климатик.

Термопомпата работи оптимално, когато температурата е между минус 15°C и плюс 15°C, и осигурява бърза климатизация, като избягва затоплянето на пътническия салон единствено чрез нагревателните резистори, черпещи енергията си от батерията. Освен това термопомпата поддържа до 30 км допълнителен пробег. Новото Renault Grand Kangoo E-Tech Electric се предлага с опционално подгряване на предното стъкло, предните седалки и волана, за допълнителен комфорт през зимата и с незначителен ефект върху батерията.

Снимка: Renault

Новото Renault Grand Kangoo предлага практичността и безопасността на по-късото Kangoo, като добавя повече модулност и пространство с три индивидуални седалки на втория ред и още две седалки на третия ред, които поместват удобно 7 възрастни човека и правят автомобила по-просторен от всеки друг в сегмента с най-доброто в класа разстояние за колената за пътниците на третия ред от 16 см.

Снимка: Renault

В салона на новия модел има над 58 литра достъпно пространство за съхранение на вещи, включително плъзгаща се жабка-чекмедже, наречена Easy Life и места за съхранение под пода на втория ред. Във версията със 7 места багажникът с обем от 500 литра може да се увеличи до 3750 литра при изваждане на задните седалки и сгъване на предната седалка на пътника.

При използване на петте пълноразмерни индивидуални седалки, които се плъзгат, сгъват, прибират и изваждат, салонът предлага до 1024 възможни конфигурации. При сгъната предна седалка на пътника се освобождава дължина на товарене от 3,11 метра.

Снимка: Renault

Достъпът до третия ред е улеснен от двете плъзгащи се врати с широчина на отваряне от 83 см, което е с 18 см повече в сравнение с Kangoo. Ниският праг на вратите и сгъваемите седалки на втория ред са практични и улесняват качването и слизането от автомобила на другите пътници или за настаняване на дете в детско столче, обезопасено с точки за закрепване Isofix.

Новото Renault Grand Kangoo може да се използва за всякакви цели. Налично е с остъклена задна врата като стандартно оборудване, но може да бъде оборудвано с шарнирни задни врати с асиметрично остъкляване за лесен достъп до багажника, особено при ограничена височина.

Снимка: Renault

Голямото вътрешно пространство е идеално за семейства, търсещи 7 големи седалки за много редовна употреба и може да настани пътници с всякакви размери при максимален комфорт. Автомобилът е и напълно пригоден за ергономично превозване на деца в бебешки столчета или основни седалки с пет седалки със системата Isofix.

Освен това в салона има капацитет за удобно настаняване на 7 възрастни човека с възможност за промяна на модулността за още по-голямо удобство на пътниците. За повишената безопасност има 14 системи в помощ на водача, включително автономно шофиране от ниво 2.

Снимка: Renault

Гамата на новото Renault Grand Kangoo ще включва три версии, специално създадени да отговорят на конкретните нужди и желания на неговите клиенти. Базовото ниво Authentic е с богато оборудване за клиенти, желаещи да използват автомобила си както за лични, така и за служебни пътувания.

Второто ниво Equilibre е за хората, които желаят да предоставят удобни и икономични пътнически транспортни услуги, а третото ниво Techno е за семейства и търговци, търсещи комфорт и безопасност без компромис в съчетание с отличителен дизайн и практични характеристики като покривни релси за лесно монтиране на багажник. Новото Renault Grand Kangoo ще се произвежда в завода на компанията в Мобеж, Северна Франция.