Проблемите при производството на автомобили в Германия заради недостига на чипове ще продължат с години, въпреки че водещи производители на компоненти планират да построят заводи в страната. Това посочва високопоставен мениджър в германската автомобилна компания Audi, цитиран от агенция Ройтерс, предаде БТА.

Германските компании в сектора на автомобилостроенето и електрониката изпитват затруднения при своята производствена дейност поради недостига на чипове в световен мащаб.

Политици и ръководители на корпорации преосмислят източниците на доставка и се опитват да ограничат зависимостта на своите страни и компании от неголям брой производители на полупроводници от азиатските държави и САЩ, отбелязва Ройтерс.

Управляващите в Берлин обаче се опитват да привлекат водещите компании, които произвеждат чипове по поръчка, като им предлагат субсидии в размер на милиарди евро.

Производители като американската корпорация Intel и тайванската група TSMC - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. обявиха тази година, че планират да изградят нови заводи в Германия.

"Изграждането на тези заводи ще отнеме години. Става дума за инвестиции в размер на милиарди долари", заявява пред вестник "Аугсбургер алгемайне" Ренате Вахенауер, която отговаря за доставките в Audi. Компания е част от германския концерн Volkswagen Group.

Компаниите биха могли да облекчат затрудненията си, ако сведат до по-малък брой около осемте хиляди различни вида чипове, които използват при производството на автомобили, посочва Вахенауер.