Днес FIAT представи новата специална серия на Panda, наречена Pandina. Датата на представяне - 29 февруари, отдава почит на историческото пускане на пазара на първата Panda през 1980 г. Първият FIAT Panda е представен на президента на Италия - Сандро Пертини, на същата дата.

Вижте как изглежда новият FIAT Pandina  >>  >>  >>

Пресконференцията по повод на представянето на новия FIAT Pandina беше проведена от Оливие Франсоа - главен изпълнителен директор на FIAT и глобален главен маркетинг директор на Stellantis, в завода Giambattista Vico в Помиляно д"Арко, Южна Италия, където колата се произвежда от 2011 г.

Снимка: FIAT

"Новият FIAT Pandina почита любовта на италианците към Panda. Всъщност Pandina е прякорът, който хората в тази страна винаги са давали на колата. Горд съм да представя тази специална серия в деня, когато мога също така да обявя, че Panda ще продължи да се произвежда в Помиляно д"Арко поне до 2027 г. Любовната история между тази Panda и Италия ще продължи още няколко години, благодарение на новите инвестиции, които направиха завода най-технологичния и най-безопасния досега. Имам и друга причина да празнувам днес - всъщност ние решихме да увеличим производството на Panda с 20%, за да отговорим на търсенето на клиентите в Италия и Европа. Panda продължава да бъде пазарен лидер в тази страна и лидер в сегмента в Европа и също така е единственият хибрид в сегмент А в Групата Stellantis", коментира Оливие Франсоа.

Снимка: FIAT

С дълга история на забавление и споделяне, емблематичният и вдъхновяващ FIAT Panda е лидер на пазара както в Италия, така и в Европа вече 44 години с повече от 8 милиона продадени бройки по време на неговото лидерство. Бидейки Panda, новата специална серия Pandina е предимно социалната кола, отличаваща се със своите уникални черти - простота, креативност и функционалност. И нещо повече - тази специална серия носи име, което тя е получила от хората, точно както я наричат любителите на Panda. Тяхната сладка Pandina е израз на любовта на хората към този малък ежедневен партньор.

Специалната серия е най-технологичната и най-безопасната Panda досега, тъй като е оборудвана с нова система за подпомагане на водача, нов дигитален инструментален панел и нов волан. С пускането на пазара на новата Pandina, FIAT ще направи огромен скок в бъдещето, подобрявайки изживяването на клиентите чрез големи разработки в областта на безопасността и технологиите, като същевременно ще запази типичната гъвкавост и достъпност на своя емблематичен модел.

Снимка: FIAT

Типично за FIAT и Panda, специалната серия Pandina представя важни актуализации по отношение на усъвършенстваната система за подпомагане на водача (ADAS) като предлага прости решения за нуждите на клиентите. Стандартното оборудване включва нови функции, предназначени да подпомагат водача както в града, така и извън него, като усъвършенствана система за аварийно спиране, система за намаляване на ударите отзад, например в градския трафик, асистент за поддържане на лентата и система за разпознаване на умора при водача.

Снимка: FIAT

Включена е и технология за разпознаване на пътни знаци, която открива и показва пътните знаци на новия дигитален 7-инчов инструментален панел. Преминавайки от безопасност към практичност, задните сензори за паркиране осигуряват улеснение при паркиране в претъпканите градски улици, докато новият круиз контрол поддържа зададената скорост, започвайки от 30 км/ч, без да има нужда от натискане на педала на газта.

След това автоматичните дълги светлини адаптират светлината от фаровете към условията на трафика, което прави нощното шофиране по-лесно за водача. Стандартното оборудване за безопасност включва минимум 6 въздушни възглавници. Повечето от функциите са следени от камера, монтирана на вътрешното огледало за обратно виждане.

Снимка: FIAT

Специалната серия предоставя на своите пътници нов 7-инчов дигитален инструментален панел с три различни графични режима и обновен волан. Новата Pandina е допълнително оборудвана със 7-инчов сензорен екран с DAB радио, както и интеграция на смартфон чрез Apple CarPlay и Android Auto. От гледна точка на дизайна, моделът изпъква с ново табло в бял цвят и нови седалки с щампован монограм и лого Pandina, жълти двойни шевове, бели детайли и плат Seaqual, съдържащ устойчива суровина, произведена от рециклирани морски отпадъци.

Снимка: FIAT

Екстериорът на новия FIAT Pandina е обогатен със закачливи детайли като лицето на малката панда върху капачките на колелата, жълти капачки на огледалата, странични надписи Pandina и графика Pandina върху третата стоп светлина. В допълнение към вече съществуващите цветове - бяло Gelato, черно Cinema, червено Passione и синьо Italia, новата Pandina предлага новото жълто Positano и нови двуцветни варианти с контрастен черен покрив. Новата специална серия на FIAT Pandina ще бъде достъпна за поръчки от това лято в големите европейски страни.

Снимка: FIAT