Opel Grandland придоби славата на практичен семеен SUV за активен начин на живот и комфортен служебен автомобил за града и дълги пътувания. Най-добрият SUV на Opel предлага удоволствие от шофирането, съчетано с отговорност към околната среда, благодарение на богат избор от алтернативи за задвижване, който сега се допълва с още един нов вариант.

Новият Grandland Hybrid получи 48-волтова технология, която надгражда гамата от електрифицирани plug-in хибридни задвижвания и ефективни варианти на двигатели с вътрешно горене. Хибридната технология предлага множество предимства, благодарение на режим на рекуперация, който е особено удобен при пътувания в градски условия. При кратки разстояния в града се поддържа ниска скорост и често се спира и се тръгва, което позволява батерията да се зарежда и да се шофира изцяло на ток. При новия Grandland Hybrid разходът на гориво и емисиите на CO2 са намалени с около 15% в сравнение с моделите с бензинов двигател.

Opel Grandland Hybrid

Снимка: Opel

При ниски скорости водачите на Opel Grandland Hybrid могат да шофират с нулеви локални емисии. Батерията се презарежда при намаляване на скоростта, което означава че германският SUV не е нужно да бъде презареждан чрез електрически контакт или станция за зареждане. Благодарение на оптималната координация на цялата система, собствениците на Grandland Hybrid могат да се насладят на високо ниво на комфорт при шофиране. Благодарение на компактния дизайн на хибридната система не се губи място в интериора и пътниците разполагат с достатъчно пространство както в салона, така и в багажника.

Opel Grandland Hybrid

Снимка: Opel

"Новият Opel Grandland Hybrid е оборудван с 48-волтова технология и разполага с всички необходими качества, с които сме свикнали в нашия SUV от най-висок клас - от новаторски технологии като опционалната интелигентна пикселна LED матрична светлина до много комфортен интериор. С новата електрифицирана хибридна система удоволствието от шофирането в Opel Grandland вече е още по-ефективно. Разходът на гориво и емисиите намаляват, комфортът при шофиране се увеличава", заяви Патрик Дингер, ръководител на Opel в Германия.

Намален разход на гориво, още по-приятно шофиране

Задвижващата система на новия Opel Grandland Hybrid включва нов 1,2-литров 3-цилиндров турбобензинов двигател с мощност 136 к.с., разработен специално за хибридна употреба, който идва в комбинация с нова електрифицирана 6-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител и електрически мотор с мощност 28 к.с. Към тях е добавена литиево-йонна батерия, която се зарежда автоматично при определени условия на шофиране.

Opel Grandland Hybrid

Снимка: Opel

Благодарение на комбинацията от бензинов двигател и електромотор, потреблението и емисиите на CO2 в Opel Grandland Hybrid са по-ниски с 15% в сравнение с тези на Grandland с двигател с вътрешно горене 1.2 Turbo, комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия. При хибрида средният разход на гориво е в рамките на 5,5-5,7 л/100 км, а при бензиновия вариант - 6,4-6,7 л/100 км.

Технологията е особено ефективна в градския трафик. Електрическото задвижване поддържа бензиновия двигател при ускорение и потегляне от място. Електромоторът допринася за въртящия момент, особено при ниски обороти на двигателя, което благоприятства динамиката на шофиране и намалява емисиите на CO2. При ниски скорости електромоторът позволява шофиране изцяло на ток до 1 километър или до 50% от времето на движение в града, благодарение на рекуперацията.

Opel Grandland Hybrid

Снимка: Opel

Когато Grandland Hybrid се забави при по-високи скорости, бензиновият двигател се изключва, докато електромоторът действа като генератор за презареждане на 48-волтовата батерия на хибридната система. Оптимално координираната система е проектирана да осигурява винаги най-добра производителност с най-ниска консумация на енергия.

В зависимост от предпочитанията си за шофиране, шофьорите на Opel Grandland Hybrid могат да избират между трите режима - Eco, Normal и Sport. Хибридният SUV на Opel ускорява от място до 100 км/ч за 10 секунди и може да достигне максимална скорост до 200 км/ч.

Opel Grandland Hybrid

Снимка: Opel

Новият Grandland Hybrid не само предлага комфорт и удоволствие от шофирането, но е и практичен и ефективен, благодарение на компактния дизайн. Електрическият мотор е интегриран в корпуса на трансмисията, 48-волтовата батерия е разположена под лявата предна седалка, така че шофьорите на хибрид могат да използват пълния товарен капацитет на Opel Grandland от 514 до 1652 литра. Германският хибриден SUV предлага и възможност за теглене на ремарке до 1250 кг, което го прави идеален автомобил за служебни командировки или пътешествия и почивки със семейството.

Дигитален дисплей със специфични данни за хибрида

Както при всеки Opel Grandland, така и при хибридния вариант, водачите могат да следят най-важната информация, която е разположена върху напълно дигиталния 12-инчов дисплей на таблото. В допълнение към обичайните дисплеи, интерфейсът предоставя допълнителни интересни данни, специфични за хибрида. Той информира водача постоянно относно мощността, като със син цвят се обозначава скоростта при изцяло електрическо шофиране, а с бял цвят се изписва при работа на двигателя с вътрешно горене.

Opel Grandland Hybrid

Снимка: Opel

На дисплея пред водача се показва енергийният поток между батерията, бензиновия двигател и колелата, както и състоянието на зареждане на батерията в различни цветове. А най-важните данни за изминатото разстояние, времето за пътуване, средната консумация, оставащия пробег и процента на чисто електрически маршрут се обобщават, когато автомобилът се изключи.

Ефективна хибридна система с множество функции

С внедряването на новата хибридната система и нейните компоненти в Opel Grandland Hybrid водачът и пътниците се радват на високо ниво на комфорт при шофиране, благодарение на оптималната координация и безпроблемната смяна на предавките. Хибридният SUV подчертава това с голям избор от технологии и функции за удобство, които са стандартни в зависимост от нивото на оборудване на автомобила. Освен многобройните стандартни съвременни асистиращи системи и технологии, новият модел е оборудван с интелигентни пикселни матрични LED светлини без отблясъци, интегрирани от двете страни с общо 168 LED елемента.

Opel Grandland Hybrid

Снимка: Opel

За по-лесно маневриране помага много 360-градусовата камера, която осигурява най-високо ниво на безопасност за всички участници в движението на пътя. Предлагат се и отключване и стартиране без ключ, както и отваряне на капака на багажника със свободни ръце. Съвместимите с Apple CarPlay и Android Auto мултимедийни информационно-развлекателни системи с цветен сензорен екран гарантират отлично забавление и свързаност.

В зависимост от варианта на модела, смартфоните се зареждат безжично стандартно или като опция. При желание водачът и пътникът отпред могат да се насладят на удобни ергономични седалки, сертифицирани от независимите експерти от AGR - Инициатива за подобряване на ортопедичното здраве на гърба.

Opel Grandland Hybrid

Снимка: Opel