Новото Peugeot 5008 ще дебютира у нас на автосалона в София, който ще се проведе от 18 до 27 октомври в столичния "Интер Експо Център". Третото поколение на Peugeot 5008 ще се предлага като хибрид, Plug-in хибрид и изцяло електрически модел Peugeot E-5008 със 7 места, като отново ще има възможност за данъчен кредит.

Вижте новото Peugeot 5008   >>  >>  >>

Поръчките в България вече са отворени за всички клиенти, които искат да притежават най-новия модел на марката и да се наслаждават на пространство, комфорт, удобство и сигурност. Новият голям 7-местен SUV с първокласен интериор е на цени от 70 626 лева с ДДС. Новото Peugeot 5008 се сглобява само в завода в Сошо, Франция и ще пристигне при дилърите в Европа през тази есен.

Снимка: Peugeot

Новото Peugeot 5008 предлага гъвкаво интериорно пространство за 7 пътници. Новият модел е изграден на платформата STLA Medium и отговаря на нуждите на клиентите, които търсят голям SUV с изявен дизайн, приветлив интериор и ефективна производителност. Новият 7-местен кросоувър е и първият модел, който използва удължена конфигурация. С обща дължина от 4,79 метра и междуосие от 2,90 метра, новото Peugeot 5008 е много просторен автомобил.

Иновативната платформа STLA Medium е проектирана да осигурява най-добрите показатели в категорията по отношение на най-важните критерии на клиентите - хибридно или електрическо задвижване с автономен пробег до 660 км и време за зареждане от 20% до 80% за 30 минути, удоволствие от шофирането, производителност, икономичност и свързани услуги, както и възможност за планиране на пътуванията, интелигентно зареждане, захранване на електрически устройства, онлайн актуализации и други.

Снимка: Peugeot

Новото Peugeot 5008 GT е оборудвано стандартно с новата пикселна LED технология на марката. Тя автоматично адаптира предните фарове спрямо пътните условия, като поддържа оптимална осветеност без да смущава другите участници в движението. Новите 19- и 20-инчови джанти с геометричен и технологичен дизайн, съдържат новото лого на Peugeot в средата. Новото Peugeot 5008 се предлага в шест цвята - синьо Obsession, синьо Ingaro, бяло Okenite, перленочерно, сиво Artense и сиво Titanium. Предлага се и двуцветен вариант с покрив в черен гланц, който е стандартно оборудване за най-високата версия GT.

Снимка: Peugeot

В купето на Peugeot 5008 впечатляващият 21-инчов плаващ екран на панорамния i-Cockpit създава едновременно високотехнологична и лесна за ползване среда. Големият 21-инчов широкоекранен дисплей е леко извит към водача, като същевременно остава напълно достъпен за пасажера. Панорамният екран действително се рее над таблото. Този голям дигитален панел е комбиниран с компактен волан, който да предлага още повече усещания и комфорт при шофиране.

Бутоните на компактния волан са нови. Те отчитат автоматично пръстите на водача с цел оптимална ергономичност, но се активират само ако той ги натисне, за да се избегне активиране по погрешка. Централната част на бордното табло съдържа сензорни бутони с пълни възможности за персонализация, наречени i-Toggles, които могат да бъдат програмирани за бърз достъп до 10 от предпочитаните от водача функции, като обаждане на контакт, стартиране на навигация до често използвана дестинация, приемане на любима радиостанция, задаване на идеалната температура на климатика и др.

Снимка: Peugeot

Изтънченият интериор включва амбиентно LED осветление под големия екран. Елегантното покритие от истински алуминий и амбиентното LED осветление с възможност за персонализация, налично в осем цвята, се простират по цялото табло до предните и задните врати. Версията Allure е стандартно оборудвана със системата Peugeot i-Connect, която осигурява пълна свързаност благодарение на безжично дублиране на екрана на смартфона чрез Apple CarPlay или Android Auto.

Командата за разпознаване на естествен език "Окей Пежо" осигурява достъп до информационно-развлекателни, отоплителни и климатични функции, както и до телефона. Това гласово разпознаване вече може да прави разлика между команди, издадени от водача и от пасажера. Новото Peugeot 5008 ще разполага и с изкуствения интелект ChatGPT за осигуряване на взаимодействие между пътниците и колата.

Снимка: Peugeot

Новото Peugeot 5008 стандартно оборудвано със задна камера, която предлага на водача два ракурса - изглед отзад или от птичи поглед, за да улесни маневрирането. Като опция новият модел може да бъде оборудван със системата VisioPark 360°, която предлага пълен 360-градусов обзор около автомобила чрез четири камери. Новото Peugeot 5008 е оборудвано и с над 40 системи за асистенция на водача и за безопасност, което е още една стъпка напред към полуавтономното шофиране.

Новото Peugeot 5008 е оборудвано с нови предни седалки, които при нивото Allure са тапицирани с комбинация от текстил и кожа, а при нивото GT са облечени с Alcantara и кожа Предлагат се и опционални седалки, отличени от германската асоциация на лекарите и терапевтите за превенция на болките в гърба AGR, които осигуряват още по-голям комфорт. При версията GT седалките са също с отопление, вентилация и масаж, а задните седалки са с отопление. При тази конфигурация предните седалки са оборудвани с адаптивни странични опори, които се надуват и спадат по електрически път, за да се адаптират идеално към тялото на пътника.

Снимка: Peugeot

Пътниците на втория и третия ред седалки също се радват на оптимален комфорт. Освен със забележителен простор, те разполагат с плъзгащи се и накланящи се седалки на втория ред. Контролният панел в задната част на централната конзола позволява на пътниците на втория ред да контролират температурата и вентилацията на тризоновата климатична система и да регулират опционалните седалки с отопление. Централната конзола съдържа също контакт 12V, допълнен от два USB-C порта в зависимост от версията.

При нивото GT централният подлакътник разполага с две поставки за чаши, а в задните врати са вградени щори, които предпазват пътниците от слънчевите лъчи. Новото Peugeot 5008 може да настани до 7 пътници на борда си. Третият ред предлага седалка с две отделни облегалки, снабдени с регулируеми подглавници. Тези седалки осигуряват истински комфорт и чрез тях Peugeot 5008 е в състояние да се адаптира към всички нужди, предоставяйки до 7 удобни седалки със забележителен капацитет за товарене.

Снимка: Peugeot

Новото Peugeot 5008 предлага обем на багажника от 259 литра при 7-местната версия, 748 литра при 5-местна конфигурация и до 1815 литра при използване само на предните две места. Модулното разпределение е възможно благодарение на подобрената архитектура на седалките, която позволява широка гама от конфигурации. Новото Peugeot 5008 предлага голяма равна зона при сгъване на всички задни седалки с до 2 метра дължина на товарене.

Подът на багажника зад третия ред може да се повдигне и прибере вертикално зад седалките, като по този начин се освобождава допълнително място в дълбочина за поставяне на повече куфари и ръчен багаж. Под седалките на третия ред има обширно място за вещи с капацитет от около 80 литра, в което могат да се съхраняват на различни предмети, които не се виждат отвън. Кората на багажника се регулира спрямо втория ред или третия ред според нуждите и има специално място за прибиране под пода на багажника. За да се улесни товаренето, Peugeot 5008 е снабдено с електрически капак на багажника, който е стандартно оборудване за версията GT.

Снимка: Peugeot

Големият панорамен стъклен покрив осигурява изобилие от светлина в салона. За да се осигури здравословна среда, новото Peugeot 5008 е оборудвано със система, която постоянно следи качеството на въздуха, навлизащ в купето, и активира неговата рециркулация, ако е необходимо.

Снимка: Peugeot

Новото Peugeot 5008 се предлага с три вида задвижване - хибрид, Plug-in хибрид и изцяло електрически модел Peugeot E-5008. Хибридният вариант 5008 Hybrid 136 e-DCS6 разполага с 48-волтовата хибридна система на Peugeot, която се състои от 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател от ново поколение с мощност 136 к.с., съчетан с 6-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител, която интегрира електрическия мотор.

Благодарение на батерията, която се зарежда по време на шофиране, тази технология предлага допълнителен въртящ момент при ниски обороти и намаляване с до 15% на разхода на гориво, който е скромните 5,8 л/100 км в комбиниран цикъл според WLTP. При шофиране в градски условия, новото Peugeot 5008 Hybrid 136 e-DCS6 може да измине до 50% от времето в изцяло електрически режим с нулеви емисии. Цената на Peugeot 5008 Hybrid 136 e-DCS6 започва от 70 626 лева с ДДС за ниво Allure и от 77 558 лева за нивото GT.

Снимка: Peugeot

Новото Peugeot 5008 разширява гамата си от силови агрегати с въвеждането на Plug-in Hybrid с мощност 195 конски сили и 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител e-DCS7. Новият зареждащ се в контакта Plug-in Hybrid комбинира електромотор с мощност 125 к.с. (92 кВт) и бензинов двигател с вътрешно горене с мощност 150 к.с. Неговата батерия с голям капацитет позволява да се достигне пробег от над 80 км при шофиране в изцяло електрически режим. Тази версия е оборудвана с 60-литров резервоар за гориво, благодарение на който може да се похвали с рекорден автономен пробег от над 1000 км. Цената на Peugeot 5008 Plug-in Hybrid 195 e-DCS7 започва от 92 604 лева за нивото Allure и от 99 691 лева за GT.

Снимка: Peugeot

Новото Peugeot Е-5008 предлага и напълно електрическо задвижване в три варианта - с мощност 210 к.с., с 230 к.с. с дълъг пробег до 660 км и с мощност 320 к.с. с два електромотора и задвижване на четирите колела. Термичното управление на батерията използва циркулацията на охлаждащата течност и позволява бързо зареждане, оптимизиран живот на батерията и по-дълга експлоатация. Батерията на напълно електрическата версия е с гаранция 8 години или 160 000 км за 70% от своя капацитет на зареждане. Цената на изцяло електрическото Peugeot Е-5008 с мощност 210 к.с. започва от 105 076 лева лева за нивото Allure и от 112 163 лева за GT.