Следващото поколение на Volkswagen Passat ще се предлага само във версия комби. От германската компания обявиха, че новият Passat ще бъде показан в края на август само във версията, популярна като Variant.

Изцяло новият Passat Variant ще бъде пуснат на пазара през първото тримесечие на 2024 г. Това е деветото поколение на един от най-успешните автомобили от среден клас в света с над 50-годишна история и повече от 30 милиона продадени бройки.

Снимка: Volkswagen

Изцяло новият Volkswagen Passat Variant е базиран на платформата MQB Evo и е оборудван с множество иновации като интуитивен сензорен дисплей и модерна концепция за управление, висококачествен интериор, нова адаптивна система за управление на шасито и първокласни седалки.

Освен с бензинови и дизелови двигатели, новият Passat Variant ще се предлага с Plug-in хибридно задвижване с електрически пробег до 100 км.

Снимка: Volkswagen

Повече от месец преди световната премиера на новия Passat Variant, от Volkswagen разпространиха снимки от последните тестове на модела, направени в различни условия.

С дължина от 4917 мм, новият Passat Variant ще бъде със 144 мм по-дълъг от своя предшественик. Междуосието е удължено с 50 мм до 2841 мм. Широчината е нараснала с 20 мм до 1852 мм, а височината е леко увеличена със 7 мм до 1482 мм.

Снимка: Volkswagen

Благодарение на увеличеното си междуосие, новият модел предлага допълнително пространство за краката от 50 мм. Обемът на багажника е нараснал с 40 литра до 690 литра. При сгъване на задните облегалки обемът се увеличава със 140 литра в сравнение с настоящия Passat Variant и достига 1920 литра.

Снимка: Volkswagen

Новият Volkswagen Passat Variant ще има опционални матрични LED фарове с дълги светлини, достатъчно мощни, за да осветяват пътя пред вас до 500 метра. Моделът получава по-усъвършенстваната технология за HD матрични фарове, като при модерния фейслифт на Touareg.

Отзад предстоящото комби ще следва най-новите тенденции в автомобилния дизайн, като включва LED светлинна лента, свързваща задните светлини.

Снимка: Volkswagen

Новото комби на Volkswagen Passat получава в интериора 10,25-инчов напълно дигитален инструментален панел, а на централната конзола е поставен 12,9-инчов сензорен дисплей подобен на таблет, на новата информационно-развлекателна система. Срещу доплащане може да се поръча и 15-инчов сензорен екран. Като опция ще се предлага и Head-up дисплей, прожектиращ информация направо върху предното стъкло.

Снимка: Volkswagen

Под предния капак на новия Volkswagen Passat Variant ще се монтират различни типове задвижване. Той ще се предлага с турбодизелови двигатели (TDI), бензинови двигатели с турбокомпресор (TSI), бензинови двигатели с мека хибридна система и турбокомпресор (eTSI) и Plug-in хибридни системи (eHybrid).

Електрическият пробег на новите Plug-in хибридни задвижвания е увеличен до 100 километра в сравнение с предшествениците, в зависимост от оборудването. Зареждането с променлив ток ще бъде по-бързо във всички версии на eHybrid, а за първи път като стандарт ще бъде възможно и зареждане с постоянен ток.

Снимка: Volkswagen

Като опция за новия Volkswagen Passat Variant ще се предлага адаптивно управление на шасито DCC Pro с двуклапанни амортисьори. Тази система непрекъснато реагира на пътната настилка и ситуацията на шофиране, като взема предвид параметри като управление, спиране и ускорение.

Амортисьорите се регулират постоянно за да се намалят вибрациите и да се увеличи комфорта по неравни пътища. Водачът може да регулира адаптивното шаси според индивидуалните си предпочитания - от много комфортен до много спортен стил.

Снимка: Volkswagen

Новият Passat Variant ще се сглобява в завода на Volkswagen в Братислава, Словакия.