След като се превърна в съвместно предприятие между Mercedes-Benz и китайската компания Geely, марката Smart изостави малките градски автомобили с дължина между 2,50 и 2,70 метра и се насочи към по-големи кросоувъри. Новите модели Smart #1 и Smart #3 вече навлязоха на китайския пазар, но сега изглеждат малки в сравнение с най-новия модел на марката. Това е кросоувърът Smart #5, чиято премиера се състоя днес на автомобилното изложение в Чънду, Китай.

Вижте как изглежда новият Smart #5   >>  >>  >>

Новият кросоувър Smart #5 е електрически автомобил, базиран на 800-волтовата модулната платформа SEA (Sustainable Experience Architecture), разработена от Geely. Обявени са четири модификации, две от които със задно предаване и един електромотор с мощност 340 или 363 к.с. Те се различават по капацитета на батерията, съответно със 76 кВтч и 100 кВтч.

Снимка: Smart

Моделите с два електромотора със задвижване на всички колела са мощност от 587 к.с. и 646 к.с. за версията Brabus в зависимост от капацитета на батерията. Максималната скорост е 210 км/ч за топверсията и 200 км/ч за всички останали. Пробегът с едно зареждане е от 570 км до 740 км според китайския цикъл на тестване. Възстановяването на заряда от 10% до 80% отнема само 15 минути.

Външният вид на новият Smart #5 отдавна не е тайна, тъй като прототипът беше показан още през април на автомобилното изложение в Пекин, а серийният модел почти не се различава от него. Размерите му са впечатляващи. С дължина от 4,71 метра, ширина 1,92 метра, височина 1,71 метра и междуосие от 2,90 метра, новият Smart #5 е нараснал до мащабите на първокласен SUV като Mercedes EQB. Стандартният размер на колелата е от 18 до 21 инча. Собственото тегло е от 2250 до 2450 кг в зависимост от модификацията.

Снимка: Smart

Интериорът на серийния Smart #5 се различава малко от този на прототипа и е още по-интересен в малки детайли. На предния панел има три екрана - 10,3-инчов инструментален екран пред водача, 13-инчов централен сензорен дисплей и друг 13-инчов сензорен дисплей за пътника отпред. Инструменталният панел е допълнен от 25,6-инчов проекционен дисплей на предното стъкло.

За гладката работа на всички екрани и бързата им реакция, колата е оборудвана с мощен AMD V2000 процесор. Предните седалки са снабдени с отопление, вентилация и масажиращи функции. Аудиосистемата Sennheiser с мощност 2000 вата има 20 високоговорителя, а освен това има и подвижен високоговорител, който може да се използва извън колата. В най-високото ниво на оборудване са използвани материали като естествена кожа и дървен фурнир.

Снимка: Smart

Дизайнерите на Smart #5 обещават обширно пространство в салона, което преди това беше недостижимо за моделите на марката, както и множество възможности за трансформирането му. Например всички седалки се сгъват в равна повърхност, образувайки две спални места. Има достатъчно място за багаж, тъй като в купето са предвидени 34 отделения за дребни предмети, преден багажник с капацитет 72 литра и основен заден багажник с капацитет 1530 литра със сгънат заден ред.

Новият Smart #5 ще се предлага и с туристически пакет Adventurers Collection, който включва външен багажник на покрива и LED светлини пред него, стълба от десния борд и калъф за съхранение отляво, стъпала, теглич и допълнителна защита на дъното. По време на пътуването си можете да вземете палатка, специално проектирана за Smart #5 с издръжлива външна рамка и велосипед Trek. Друга интересна опция е вграден в предната част филмов проектор, предназначен за 233-инчов проекционен екран или стена с подобен размер.

Smart #5 Adventurers Collection

Снимка: Smart