Новият изцяло електрически компактен ван Mercedes-Benz EQT пристигна в България. Моделът съчетава високото ниво на оборудване и мултифункционалния интериор на T-класата с предимствата на изцяло електрическото задвижване. Новият Mercedes-Benz EQT е изграден на базата на T-класата, която е негов сроден модел с конвенционален бензинов или дизелов двигател с вътрешно горене.

Електромоторът на новия Mercedes-Benz EQT е с мощност 122 к.с., а динамичните му характеристики са налични при всякакви режими на шофиране. Литиево-йонната батерия на новия модел има използваем капацитет от 45 кВтч, позволявайки автономен пробег до 300 км в зависимост от режима на експлоатация. Комбинираната консумация на енергия е почти 19 кВтч/100 км според цикъла WLTP.

Снимка: Mercedes

Новият Mercedes-Benz EQT може удобно да се зарежда у дома, на работа или на обществени станции с променлив ток AC при 22 кВт. Автомобилът е оборудван стандартно зарядно устройство със 75 кВт DC, което гарантира зареждане на батерията от 10 до 80% за 38 минути.

Същевременно Mercedes-Benz EQT използва енергийно ефективна термопомпа, за да намали изискването за мощност и да осигури по-голямата част от енергията за стабилен пробег на автомобила чрез активно термично управление. Батерията захранва само компресора на инсталираната термопомпа и не консумира енергия за действителната климатизация на интериора.

Снимка: Mercedes

Благодарение на радиаторната решетка с черен панел и централна трилъчева звезда, новият EQT може да бъде разпознат отдалеч като член на семейството на Mercedes-Benz. Електрическият компактен ван съчетава компактни външни размери с обширно вътрешно пространство.

Автомобилът предлага почти същата функционалност в салона като T-класата с конвенционално задвижване. Ниския товарен праг от само 56 см улеснява товаренето на тежки предмети, а плъзгащите се врати от двете страни на автомобила позволяват удобен достъп до задната пътническа част. Така товаренето може да се извършва гъвкаво от три страни, включително от задната врата, a пък на задната седалка има място за до три детски столчета.

Снимка: Mercedes

С информационно-развлекателната система MBUX и достъпа до широк набор от дигитални технологии чрез приложението Mercedes me, новият Mercedes-Benz EQT поставя стандарти в свързаността в сегмента на малките ванове. Уникалното при системата MBUX е нейната способност да се адаптира чрез вградения изкуствен интелект.

Чрез разработените функции за предвиждане системата може да предложи последващите действия на водача. Например ако редовно шофирате до определено място за паркиране, тази дестинация се запаметява и се предлага на водача автоматично веднага щом навигационната система разпознае маршрута. Всичко, което той трябва да направи, е да потвърди и цялата информация е налична.

Снимка: Mercedes

Приложението Mercedes me също дава възможност за постоянна връзка с Mercedes-Benz EQT дори и от разстояние. То предлага функции като дистанционно отключване или заключване на автомобила, задаване на предварителна климатизация преди пътуване, намиране на крайната цел и изпращане към навигация, локализиране на автомобила и много други.

Новият Mercedes-Benz EQT предлага на семействата и любителите на почивките атрактивен достъп до изцяло електрическия свят на марката Mercedes-Benz. Цените у нас започват от около 96 000 лева, като автомобилът се предлага с 5 години гаранция и 5 години безплатно сервизно обслужване от "Силвър Стар" като генерален дистрибутор на марката за България.

Снимка: Силвър Стар