Изцяло новата електрическа Skoda Elroq, която ще бъде представена на 1 октомври в Прага, внася нова гледна точка към устойчивия автомобилен дизайн с иновативното си използване на интериорни материали като Recytitan и Technofil. В съответствие със съвременния солиден дизайнерски език на марката, интериорът на новия Elroq подчертава простотата, простора и изчистените линии. В същото време избраните материали подчертават ангажимента на Skoda за опазване на околната среда и намаляване на емисиите на CO2 от своите автомобили.

Седалките и тапицериите са направени от рециклирани пластмасови бутилки и за първи път от рециклирани употребявани дрехи. Те са внимателно преработени във висококачествени нови прежди и тъкани за Elroq. По този начин чешкият производител на автомобили прави следващата стъпка към по-нататъшното реализиране на целите си за устойчивост. В интериора на новия Elroq ще се предлагат четири дизайнерски селекции, включващи още по-устойчиви материали.

Новата Skoda Elroq може да се похвали с просторен интериор, дефиниран от чисти, прости линии, които въплъщават съвременния солиден дизайнерски език на марката. Клиентите ще имат избор между четири дизайнерски селекции - Studio, Loft, Lodge, и Suite, като всяка включва по-голяма част от устойчиви материали.

Дизайнерската селекция Loft например, използва Recytitan - материал, съдържащ 78% рециклиран полиетилен терефталат и за първи път в моделите на Skoda, рециклирано употребявано облекло. Тъмната сиво-синя материя е допълнена от детайли от тъмна изкуствена кожа и жълти светлоотразителни шевове.

Снимка: Skoda

Дизайнерската селекция Lodge включва материал, наречен Technofil. Този материал съдържа прежди ECONYL, направени от регенериран найлон, получен например от стари риболовни мрежи и остатъци от плат. Тази иновативна тъкан използва повторно найлонови отпадъци, като рибарски мрежи, остатъци от плат и килими, превръщайки ги в нова найлонова прежда.

Известен с отличната си устойчивост на триене и абразия, найлонът ECONYL също е 100% регенерируем, което позволява преждите да бъдат рециклирани многократно, без изобщо да губят качество. Тази селекция се отличава с черна материя, съчетана със светлосива изкуствена кожа, подчертана от оранжеви контрастни шевове и подходящи оранжеви предпазни колани. 

Снимка: Skoda

Компанията Skoda непрекъснато усъвършенства използването на иновативни и устойчиви материали във всички продукти. За допълнително повишаване на устойчивостта на Elroq, при дизайнерската селекция Loft, марката използва Recytitan за панелите на вратите, покривалата на седалките, арматурното табло, подлакътника и подложките за коленете. Той се състои от 78% рециклиран полиетилен терефталат, получен от предмети като пластмасови бутилки за вода.

Останалият материал е получен от нов полиетилен терефталат (16%) и за първи път също механично рециклирани влакна, възстановени от употребявано облекло (6%). Сместа от влакна се подлага на обработка без химически намеси. Вниманието към детайлите по време на преденето и извиването на преждите осигурява перфектен баланс на комфорт, издръжливост и устойчивост.