Новият Nissan Ariya беше удостоен с най-високата оценка за сигурност Top Safety Pick+ за 2023 г. на Застрахователния институт за пътна безопасност (IIHS) за превозни средства, произведени след март 2023 г. IIHS присъди рейтинг "Превъзходен" въз основа на силно представяне при тестове за сблъсък, оценки на фаровете и способността на неговите технологии за предотвратяване на удари.

Вижте още снимки на Nissan Ariya  >>  >>  >>

"Ariya представлява най-доброто от усъвършенстваното инженерство на Nissan и това признание от една от най-големите агенции за безопасност в индустрията потвърждава непрекъснатия ни фокус върху пускането на пазара на най-новите иновации за безопасност", каза Майкъл Колеран, старши вицепрезидент, маркетинг и продажби за Nissan Северна Америка. "Получаването на желаната оценка Top Safety Pick+ на IIHS от най-модерния Nissan досега дори при по-строгите критерии за 2023 г., дава на потребителите допълнително спокойствие, когато обмислят Ariya като следващото си превозно средство", допълни Майкъл Колеран.

Снимка: Nissan

Пакетът Nissan Safety Shield 360 е стандартен за всички версии на новия Nissan Ariya. Пакетът от шест функции за активна безопасност включва автоматично аварийно спиране с разпознаване на пешеходци, предупреждение за превозно средство в мъртвата точка, предупреждение за напречен трафик отзад, предупреждение за напускане на лентата, асистент за дълги светлини и автоматично спиране отзад. Изцяло LED фаровете с интелигентни автоматични фарове и асистент за дълги светлини са стандартни за всички версии на Ariya.

Допълнението на технологията за подпомагане на водача на Nissan Ariya включва също стандартен ProPilot Assist с Navi-link, осигуряващ помощ при управление и интелигентен круиз контрол за шофиране по магистрала, наличен ProPilot Assist 2.0, който позволява на внимателните водачи да свалят ръцете си от волана при определени условия и наличен ProPilot Park, който управлява завиването, ускорението, спирачките и превключването на предавките, за да помогне за насочването на автомобила към място за паркиране, когато е активиран.

Снимка: Nissan

За да постигнат рейтинга Top Safety Pick+, превозните средства, тествани от IIHS, трябва да получат оценка "Добър" при тестове за малък припокриващ се челен удар от страната на водача и пътника, умерен преден припокриващ се челен удар и актуализирани краш тестове при страничен удар. Освен това автомобилите трябва да разполагат с фарове, оценени като "Добри" или "Приемливи" и оценки "Напреднали" или "Превъзходни" при дневни и нощни тестове на системи за предотвратяване на челен сблъсък от превозното средство към пешеходец.

IIHS засили своите критерии за оценка за 2023 г., така че превозните средства, които получават наградите Top Safety Pick или Top Safety Pick+, трябва да показват още по-високо ниво на безопасност. Новите изисквания включват актуализиран тест за страничен удар, който подлага превозните средства на 82% повече енергия от първоначалния тест, нощен тест за предотвратяване на сблъсък отпред на превозно средство в пешеходец и по-строги изисквания към фаровете.