Ливанският пилот Абдо "Дадо" Фегали започва състезателната си кариера през 1998 г. и става трикратен национален рали шампион. След успеха си в света на ралитата Абдо последва страстта си към дрифта и се превръща в легендарна фигура в Близкия изток.

Първоначално Абдо постига успехи в Ливанския рали шампионат, като четири пъти завършва на второ място, преди да стане шампион за първи път през 2013 г. Абдо също така три пъти е коронясван за шампион на Близкия изток в дисциплината Hill Climb.

Освен успехите си в състезания по Hill Climb и ралита, ливанският пилот счупи рекорда на Гинес за най-дълъг дрифт в Абу Даби, Обединени арабски емирства, през 2013 г. Участвал е и в многобройни състезания по дрифт на Red Bull Car Park и дори е работил като технически ръководител на събитието.

Дадо е специален гост и съдя на дрифт състезанието на годината - Red Bull Car Park Drift на 24.06. Локацията е отсечка между бул. Скобелев и бул. Патриарх Евтимий, а събитието започна в 17:00.

20 от най-добрите дрифт състезатиели в България ще се борят за титлата национален шампион, а победителят ще има шанс да представи страната ни на глобалния финал на събитието в Доха, Катар през декември тази година.

Снимка: Red Bull

Ето какво ни сподели Дадо:

RB: Има ли конкретна причина или мотивация как или защо започнахте да се състезавате?

Абдо Фегхали: Да. Смятам, че съм късметлия, защото съм роден в семейство, силно свързано с автомобилите и моторните спортове. Баща ми беше състезател (през 80-те години на миналия век), когато аз бях на три години. Той имаше работилница и аз всеки ден виждах състезателни автомобили. Имал съм хора около себе си, които да ме насочват и да ме поставят на правилното място. Станах трети в генералното класиране в първото рали, в което някога съм участвал! Усещането беше истински невероятно.

RB: Как се появи прякорът Дадо?

АФ: (смее се) Това беше името на дядо ми. Той почина две години преди аз да се родя. В семейството по онова време никой не наричаше сина си Абдо. Баща ми реши, че аз трябва да получа това име. Майка ми каза, че мрази това име, защото не е нещо ново. Нямам представа защо е решила да ме нарече Дадо - между двете изобщо няма връзка. Роден съм и с двете имена и не мога да променя това, за съжаление.

Снимка: Red Bull

RB: Как се стигна до рекорда за най-дълъг дрифт в света?

АФ: За щастие автомобилният спорт е спорт номер едно навсякъде с пряко телевизионно излъчване в нашия регион. Хората в Ливан ме познаваха и аз започнах да организирам дрифт събития в целия Близък изток и Северна Африка. По онова време имаше Facebook и социални медии с добра информираност навсякъде. Хората продължаваха да ме питат, след като спечелих в ралитата и Hillclimb, какво следва. Тъй като името ми беше свързано повече с дрифта, с това се занимавах през повечето време. На една конференция в Катар пред много медии ме попитаха какво следва и без да се замислям, казах, че ще направя опит за рекорд за най-дълъг дрифт в света. Обърнах се към моя приятел (Уилям) и му казах, че дори не знам колко е рекорда за най-дълъг дрифт в света. Потърсихме го в Гугъл и открихме, че един китаец е дрифтирал обща дистанция от 5,8 км непрекъснат дрифт.

RB: Срещнахте ли някакви проблеми по пътя към световния рекорд по дрифт?

АФ: Един от най-големите проблеми, с които се сблъскахме, бяха гумите, защото те никога не могат да издържат толкова дълго, а аз исках да го направя на суха повърхност. Срещнахме се с един инженер от Гуадалу. Той разполагаше с нещо, наречено Easydrift - това е материал от пластмаса, който се поставя върху гумата, позволявайки на автомобила да дрифтира, докато материалът се разтопи и чак след това започва да се изразходва нормалната гума. Един ден по време на тестовете успяхме да изминем 22 км, което беше двойно по-голямо разстояние. Рекордът ни позволяваше само три опита - загубихме първия опит поради проблем с автомобила. При втория опит си казах, че трябва да отидем и да го го направим. Постигнахме11,18 км, така че бях щастлив и след това празнувахме.

Снимка: Red Bull

RB: Имате ли някакъв съвет или мотивация за тези, които искат да се занимават с този спорт?

АФ: Първото нещо е да си вземат автомобил със задно предаване и функционираща ръчна спирачка. Много хора си мислят, че трябва да имаш огромен двигател с мощност 1 000 к.с. и полусвирепи гуми. Можете дори да тренирате в задния си двор с конуси и да правите донъти. Във всичко, което правите в живота, трябва да вярвате в себе си. Когато вярвате в себе си, вие сте способни на това, което правите, плюс това - практиката прави нещата перфектни. Практикувайте много. Не е необходимо да възлагате всичсите си надежди на автомобила. Като рали и състезателен пилот съм губил много състезания в живота си и съм ги губил, защото (честно казано) не разполагах с най-добрия автомобил. Но никога не съм допускал това да ми минава през ума. Така спечелих 24 национални и международни шампионата. Научете се как да бъдете едно цяло с автомобила си и се уверете, че вие контролирате автомобила, а не той вас.