Легендарната италианска марка Moto Morini ще дебютира на българския пазар пред широката публика по време на изложението Moto Expo 2024 през април. Преди броени дни "Астреко Моторс" ЕООД подписа ексклузивен договор с италианския производител на мотоциклети Moto Morini и така компанията става официален представител на тази нова за българския пазар марка. Първият шоурум на Moto Morini в България ще отвори врати в "Астреко център" на ул. "Челопешко шосе" 40 в София.

87-годишна славна история

Историята на Moto Morini започва през септември 1937 г., когато след 15-годишно сътрудничество с Марио Мацети, Алфонсо Морини поема нещата в свои ръце и основава малка компания в Болоня. През януари 1938 г. стартира производството на триколки с 350-, 500- и 600-кубикови двигатели. Изборът точно на този продукт е продиктуван от данъчната политика през съответния период, когато превозните средства от този тип биват облагани с по-ниски такси, цените им са една трета от тези на малките камионетки и за управлението им не се изисква шофьорска книжка. Достъпната цена и отличните показатели създават добра репутация на производителя от Болоня.

Въпреки че бомбардировките от Втората световна война разрушават фабриката на Алфонсо Морини, той не се обезсърчава и започва всичко отначало. В машините с двутактов 125-кубиков двигател той вижда идеалното превозно средство за следвоенния период. Така през пролетта на 1946 г. се появява мотоциклет Moto Morini, вдъхновен от германската легенда DKW RT. Моделът е и първият олекотен 125-кубиков мотоциклет в току-що отърсилата се от фашизма Италия. Когато го представят на изложението в Милано, мотоциклетът на Moto Morini e наречен "Успех на годината".

Първият туристически модел е допълнен и от спортна версия с увеличена от 4,5 до 5,7 к.с. мощност и максимална скорост от 75 км/ч на 80 км/ч. Още от самото начало марката се впуска в мотоциклетните спортове със 125-кубиковия си модел, не закъсняват и първите победи. Умберто Масети започва брилянтната си кариера именно с този малък мотоциклет и още през 1948 г. печели редица състезания. Спортната версия е с 4 предавки вместо три и с увеличена до между 8 и 9 к.с. максимална мощност. Максималната му скорост е около 120 км/ч.

Първа победа в GP и спортните постижения

Осъзнал превъзходството на 4-тактовите двигатели, Алфонсо Морини дава зелена светлина за разработването на нов мотоциклет с верижно задвижване за шампионата GP. Степента на сгъстяване е 9:1, а мощността - 12 к.с. при 10 000 об/мин. Теглото на машината е 80 кг. Въпреки многобройните титли в национални шампионати, това е първият мотоциклет Moto Morini, спечелил GP през 1951 г. в "Монца" с Емилио Мендони.

Снимка: Moto Morini

През 1954 на ход е моделът 175 Settebello, флагманът на марката от Болоня, подходящ не просто за състезания, а истински "бегач на дълги разстояния". Моторът му е 1-цилиндров, окачването - хидравлично и се доказва като истински победител и в двете състезания. От него са произведени едва 15 броя, разработена е версия и с 250-кубиков двигател. Достига апогея си през 1962 г. с варианта Aste Corte с максимална мощност 22 к.с. при 10 500 об/мин. През 1955 г. заводът се мести на нов адрес в Болоня, тъй като търсенето налага увеличено производство. Следват още много победи в различни надпревари.

С името на марката се свързва и великият Анджело Бергамонти в качеството му резервен пилот на 175 Settebello, а после и като пряк участник в разработването на Morini 175. През 1966 го виждаме като състезател с Corsaro 125, а през 1967 г. печели победа за Moto Morini в италианския шампионат.

Moto Morini 3 1/2 Sport

Снимка: Moto Morini

През 1965 г. Moto Morini успешно превзема американския пазар. Десет години по-късно Corsaro е допълнен от 125h с двигател, подчинен на магическата формула 3 1⁄2. Това е изключително съвременен 4-тактов силов агрегат с електронно запалване, съчетан с 6-степенна трансмисия. Максималната мощност е 13,75 к.с. при 9000 об/мин. Ползва същите спирачни дискове като легендарния модел 3 1⁄2 и постига скорост от 125 км/ч. В края на 70-те на ход е 500-кубиковата серия на марката.

Възраждането на "Златния орел"

2005-а е годината на възраждането на компанията с емблема, изобразяваща златен орел. Появяват се новите Corsaro 1200 (140 к.с.) и 9 1/2 (948 куб. см, 117 к.с.). През 2013 г. Moto Morini става собственост на Сандро Капотости и Руджеромасимо Джаноцели, а заводът се мести в Триволцио. От октомври 2018 г. италианският производител е част от Zhongneng Vehicle Group, която прави значителни инвестиции в разработването и усъвършенстването на нови и настоящи модели и разширяването на гамата. През същата година се подготвя и 650-кубиковият мотоциклет X-CAPE.

Снимка: Moto Morini

Днес в гамата на марката присъстват три модела в лицето на забавния и атрактивен приключенски мотоциклет X-CAPE, допълнен от спортния Seiemmezzo STR и от елегантния скрамблер Seiemmezzo SCR. Съвсем скоро към тях ще се присъедини и новата машина Calibro, която ще се хареса на непокорните духом.

Moto Morini Calibro

Снимка: Moto Morini