През 2024 г. автомобилният завод "Москвич" планира да пусне два нови модела, съобщи генералният директор на автомобилния завод Ханс-Петер Мозер на "Московския международен автомобилен форум". Информацията излезе в канала "Автопоток" в Телеграм.

Така през следващата година се планира да започне производството на моделите "Москвич" 5 и "Москвич" 8. Новият модел "Москвич" 5 ще стане третият модел на Московския автомобилен завод. Моделът ползва технологиите на китайския кросоувър Sehol X6 от JAC.

Sehol X6 е близък по размер до Volkswagen Tiguan с дължина 4505 мм, ширина 1850 мм и височина 1698 мм. Пътният просвет е 170 мм, а обемът на багажника варира от 485 до 1816 литра.

За "Москвич" 8 все още няма информация, но е логично той да бъде седан от калибъра на Skoda Superb.

До 2025 г. са обявени още два модела, чиито имена засега не се разкриват. До края на тази година в гамата на завода ще се появи лифтбекът "Москвич" 6, който беше представен на транспортно изложение в столицата Москва. Новият "Москвич" 6 е от класа на Skoda Octavia.

Москвич 6

Снимка: Москвич

През 2024 г. заводът "Москвич" планира да произведе 44 000 автомобила, от които 4000 електрически, и ще премине към пълен цикъл на производство със заваряване, боядисване и щамповане.

През пролетта от завода съобщиха, че до края на тази година обемът на производството на електрически превозни средства ще бъде между 8-10 хиляди единици. По-рано електрическият автомобил "Москвич" 3e беше включен в програмата за преференциални заеми за автомобили.

Москвич 3

Снимка: Москвич