Mercedes EQA и EQB дебютираха в началото на 2021 година и не са толкова стари, но оттогава Mercedes-Benz разшири значително своята електрическа гама, въвеждайки нова технология в процеса на производство.

Сега EQA и EQB стават още по-привлекателни за потребителите, избрали да преминат към електрически превозни средства, благодарение на свежия външен вид, многобройните актуализации в посока повишаване на ефективността и нови полезни функции.

С множество всеобхватни мерки, инженерите на Mercedes-Benz успяха да увеличат пробега на EQA до 560 км. Обновените версии на Mercedes EQA и EQB могат да бъдат поръчвани от есента на 2023 г. и ще пристигнат при дилърите в началото на 2024 г.

Снимка: Mercedes

Новостите в екстериора включват нов черен дизайн на решетката, който е вдъхновен от по-новите електрически модели като седаните и SUV на Mercedes EQE и EQS. В решетката има трилъчевата емблема на марката, предната броня е с нов профил, за да намали съпротивлението и следователно да бъде увеличен автономният пробег.

Вижте обновените електрически модели EQA и EQB на Mercedes-Benz  >>  >>  >>

Сигнатурата на LED дневните светлини вече включва LED лента през предната част, която свързва корпусите на светлините, а също така са добавени нови LED задни светлини.

Снимка: Mercedes

Предлагат се два нови цвята металик - синьо Spectral и сребристо High-tech. Новите джанти, вариращи от 18 до 20 инча, са проектирани да увеличат допълнително аеродинамичната ефективност.

Промените включват подобрения при аеродинамиката и гуми с намалено съпротивление при търкаляне. Новата функция за увеличаване на пробега е полезна при ежедневна употреба, като изключва или ограничава консуматорите на енергия като дисплея или климатична инсталация в полза на по-голям пробег.

Снимка: Mercedes

Вътре новият дизайн на арматурното табло в лакиран черен цвят включва осветление с лазерно гравирана звезда. Новите волани имат чувствителни на допир контролни панели, подобни на тези, които се виждат при наскоро обновените A-Class и B-Class.

Модернизираната информационно-развлекателна система вече разполага с 10,25-инчов сензорен екран като стандартно оборудване и за двата модела EQA и EQB. Информационно-развлекателната система MBUX също е подобрена. Двамата модела са оборудвани с най-новото поколение на мултимедийната система MBUX с нов дизайн и подобрена производителност.

Снимка: Mercedes

С технологията за зареждане Plug & Charge и опционалните системи за озвучаване в интериора иновациите от по-големите модели си проправят път в компактния клас. Визуализацията на функциите за зареждане в MBUX е много детайлно.

Например капакът за зареждане може да се отключи от централния дисплей чрез докосване. Гласовото управление също е подобрено. Активирането на онлайн услугите в приложението Mercedes me добавя още възможности за диалог и самообучение към интелигентният гласов асистент.

Снимка: Mercedes

Онлайн свързаността включва и опция за добавяне на екстри след покупка чрез актуализации по въздуха от магазина Mercedes Me Shop. Опциите, които могат да бъдат добавени след покупката на EQA и EQB, включват адаптивен круиз контрол, разпознаване на пътни знаци и навигационни инструкции с добавена реалност.

Последните проектират стрелки върху изгледа на пътя отпред, който се предава на сензорния екран. Допълнителните опции могат да бъдат закупени направо или платени чрез месечен абонамент.

Снимка: Mercedes

Както и преди, Mercedes EQB ще се предлага с 5- или 7-местен салон, докато изборът на пет места позволява на клиентите да добавят допълнителен теглич за ремарке за първи път. Това позволява на EQB да тегли прикачен товар с тегло до 1400 кг или 1700 кг за версиите със задвижване на четирите колела 4Matic.

Тъй като Mercedes EQB и EQA са до голяма степен непроменени по отношение на каросерията, вътрешните размери остават същите както преди, с максимален товарен капацитет от 1710 литра за 5-местния EQB със сгънати задни седалки.

Снимка: Mercedes

Мощността за обновените Mercedes EQA и EQB идва от същите задвижващи агрегати като преди, но различни актуализации са увеличили обхвата на шофиране за всички модели. Обновеният Mercedes EQA 250+ със 190 к.с. има батерия с капацитет 70,5 кВтч, която му осигурява максимален пробег от 560 км според тестовия цикъл на WLTP. Вариантът Mercedes EQA 250 има същата изходна мощност, но батерия от 66,5 кВтч му осигурява пробег от 528 км.

Модернизираните версии на Mercedes EQA 300 и EQA 350 имат по два електромотора и съответно задвижване на четирите колела 4Matic, като произвеждат мощност съответно 228 к.с. и 292 к.с. Благодарение на батерията с капацитет 66,5 кВтч, и двата модела имат автономен пробег до 459 км според WLTP. Цялата гама разполага с максимална скорост на зареждане от 100 кВт.

Снимка: Mercedes

В гамата на Mercedes EQB има една опция за задвижване по-малко, тъй като вариантът 250 с по-малката батерия не се предлага. Обновеният Mercedes EQB 250+ има същата конфигурация като версията EQA и се предлага с пробег до 536 км според стандарта WLTP.

Новите варианти на Mercedes EQB 300 и EQB 350 отново идват със задвижване на четирите колела 4Matic и същите мощности като при EQA, докато и двата имат максимален пробег от 448 км в тестовия цикъл на WLTP.

Снимка: Mercedes

Всички версии на Mercedes EQA и EQB също идват със системата Plug & Charge, която е проектирана да облекчи досадното зареждане. Потребителите, влезли в приложението за смартфон Mercedes Me, трябва да могат просто да включат колата си в обществена станция и да я зареждат, без да се налага да я удостоверяват във вторично приложение.

Понастоящем с тази функция могат да се използват само съвместими точки за зареждане, като например мрежата IONITY, но се очаква с времето да се включат още мрежи. Цените на обновените Mercedes EQA и EQB ще бъдат обявени по-късно през годината, когато се очаква да започнат продажбите.