Уникален Mercedes-Benz 300, с какъвто се е возил първият германски канцлер Конрад Аденауер, ще бъде сред атракциите на Есенния Авто-Ретро Салон и Парад на 15 септември (неделя) 2024 г. Германският политик бил толкова тясно свързан с представителната си лимузина, че Mercedes-Benz 300 често се нарича просто "Аденауер". Последният служебен автомобил, който Конрад Аденауер закупува от федералното правителство след края на политическата си кариера през 1963 г., се намира в музея на Mercedes-Benz.

Последният Mercedes-Benz 300 на Конрад Аденауер се намира в музея на компанията в Щутгарт.

Снимка: Mercedes-Benz

Тази година Есенният Авто-Ретро Салон и Парад ще се състои на площад "Народно събрание", около паметника на Цар Освободител и директно срещу историческата сграда на Народното събрание. Практически никога досега подобно събитие не се е провеждало на това ексклузивно място. Есенният Авто-Ретро Салон и Парад е включен в официалната културна програма на нашата столица, чиято кулминация е празникът на град София.

Вижте снимки от предишни издания на авто-ретро салона   >>  >>  >>

Програмата на грандиозното ретро шоу за празника на София предвижда подреждане и регистрация на участниците от 7:30 до 9:00 часа. От 9:00 до 12:30 часа ще се състои презентация на и оценка на автомобилите от технически компетентно жури. За доброто настроение на всички ще се погрижи по традиция Васко Кръпката с характерния ретро бус Volkswagen Bully и любими ретро мелодии.

От 12:30 часа до 13:30 часа ще се състои церемонията по награждаването, а от 13:30 до 14:00 часа следва и традиционният Авто-Ретро Парад с маршрут по ул. "Раковски" и булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша", "Арсеналски", "Черни Връх" до местността "Кръста" - паркинга на хотел "Маринела". Обичайно събитието събира от 220 до 250 автомобила, камиони, автобуси и други ретро превозни средства, както и няколко хиляди посетители.

Журито, което ще оценява участниците е поверено на доайена на българското ретро общество Маргарит Карабуров, Харалд Лешке - дългогодишен дизайнер в Mercedes-Benz и Георги Колев - редактор в "Дизи Райдерс". Отделно жури в състав Цветан Петков, Васил Филипов и Игнат Генов ще оценяват съветските и социалистически автомобили.

Категориите, в които ще бъде излъчен победител, са за най-автентичен класически автомобил купе или кабриолет, в състояние най-близко до оригинала, най-автентичен класически автомобил седан, в състояние най-близко до оригинала, най-добра реставрация, най-рядък и екзотичен класически автомобил, най-колекционерски и в изключително състояние автомобил, довоенен автомобил, следвоенен автомобил, купата на кмета на София, най-добър тунинг, най-добра реплика, най-добър съветски автомобил, най-добър социалистически автомобил, най-добър янгтаймер (1994-2004) сред купетата, най-добър янгтаймер (1994-2004) сред кабриолетите, най-добър янгтаймер (1994-2004) сред седаните, специална награда на Маргарит Карабуров и специална награда на Чичо Искрен (Искрен Миланов, организатор на събитието).