Китайската BYD е напът да измести Tesla като най-голям производител на захранвани с батерии електромобили, според доклад на "Каунтърпойнт ризърч" (Counterpoint Research), цитиран от Си Ен Би Си и БТА.

Продажбите на BYD през второто тримесечие са скочили с 21 на сто на годишна база да 426 000 автомобила, докато тези на Tesla падат с 4,8 на сто до 443 950.

През миналата година общото производство на BYD, съставено от изцяло електрически автомобили и хибриди, възлезе на над 3 милиона броя и за втора поредна година изпревари общите обеми Tesla, която обаче произвежда само напълно електрически коли. Електромобилите на BYD са били 1,6 милиона, а тези на Tesla - 1,84 милиона.

Според "Каунтърпойнт" Китай ще държи над 50-процентен дял от глобалния пазар на електромобили поне до 2027 г., а в САЩ и Европа тове ще продължи поне до 2030 г.

Миналия месец Европейската комисия предложи въвеждането на допълнителни мита върху китайските електромобили, за да ограничи тази доминация. Те трябва да влязат в сила от утре, но споровете в ЕС около налагането им продължават.