Южнокорейската марка Kia представи на годишното събитие Kia EV Day в столицата на Корея - Сеул, стратегията за електрификация на компанията и три нови електрически модела. По време на събитието марката представи своята визия за масов електрически автомобил и стратегия за значително и бързо разширяване на гамата от електрически модели.

След като успешно се утвърди като автомобилна марка за електрически автомобили с пускането на пазара на EV6 и EV9, сега Kia илюстрира как разширява своята гама от модели с три нови електромобила, които предлагат на повече хора по-големи възможности на достъпна цена.

Kia EV5

Снимка: Kia

Презентацията включваше дебюта на компактния електрически SUV за многодетни семейства EV5, както и представянето на два концептуални модела. Прототипът Kia Concept EV3 има за цел да достави предимствата на Kia EV9 в компактен формат, докато Kia Concept EV4 преосмисля електрическите седани с поразителен дизайн.

Вижте електрическите модели Kia EV5, Concept EV3 и Concept EV4  >>  >>  >>

Освен бъдещата гама, на събитието Kia демонстрира стратегията за бъдещи електромобили, насочена към подобряване на удобството на клиентите и надеждността, както и справяне с проблеми като инфраструктура за зареждане.

Kia EV5

Снимка: Kia

През следващите години Kia възнамерява значително да разшири гамата си от електрически превозни средства и да пусне няколко нови модела в ценовия диапазон от 30 000 до 80 000 долара. До 2025 г. компанията планира да увеличи броя на производствените обекти, произвеждащи електрически превозни средства до осем.

Южна Корея ще остане основният център за развитие, но регионалните подразделения ще се фокусират върху автомобили от определени класове. В Европа фокусът ще бъде върху малки и средни електромобили, а в Китай - върху големите. За американския пазар е планирана отделна моделна гама с местно производство.

Kia EV5

Снимка: Kia

Според плановете на компанията, производствените версии на прототипите Kia Concept EV3 и Kia Concept EV4 ще струват от 30 000 до 50 000 евро. Дизайнът на двата прототипа е направен в наскоро приетата концепция, наречена "Съюз на противоположностите". Автомобилите имат изобилие от ръбове и сложни линии.

Новата Kia Concept EV4 ще бъде спортен електрически седан, който ще се изправи срещу модели като Tesla Model 3, BMW Neue Klasse и Polestar 2. Той ще пристигне на пазара през 2026 г. Очевидно черпейки стилистично вдъхновение от сегашния EV6, той изглежда много по-нисък и по-елегантен от доста квадратните EV3 и EV5, да не говорим за масивния EV9.

Kia Concept EV4

Снимка: Kia

Kia обаче казва, че това не е просто седан, а вместо това форматът му с четири врати може да предполага, че трябва да бъде категоризиран като седан. Мощните и въздействащи линии на модела обаче представляват не просто още един седан, а изцяло нов тип на електрически седан, който стои като символ на иновация. По принцип можете да мислите за това като за отговор на Kia на елегантния IONIQ 6 на сестринската компания Hyundai, който звучи като примамлива перспектива.

Въпреки че изглежда малко диво и шантаво в момента, от много късата носова част до дългата ниска кабина и фастбек стила отзад, се твърди, че тази концепция е много близка до крайния сериен модел по отношение на това как изглежда. Емоционалният елегантен нисък нос, издълженият динамичен силует с дълга опашка и техническият спойлер на покрива напомнят за спортни и състезателни автомобили, утвърждават статута на EV4 като изцяло нов тип EV седан.

Kia Concept EV4

Снимка: Kia

Вътре Kia EV4 има малък шестоъгълен волан с изместено лого на Kia, съединени големи екрани на таблото и голям, подобен на маса подлакътник между седалките. Кокетните трикове за EV4 включват контролен панел на климатика, който може да се сгъне, когато не ви е необходим, и подобен на мрежа материал, който минава по обиколката на кабината и е осветен отзад.

Използваните материали също са устойчиви, включително памук, боядисан с помощта на корени и орехови черупки, и конопени влакна за подлакътника/масата в центъра. Все още няма подробности за размера на батерията, обхвата или производителността.

Снимка: Kia

Kia EV3 ще бъде най-достъпният електрически модел на Kia досега. Вероятно той ще стане най-важният модел, показван досега. Концепцията EV3 ще бъде най-достъпният електрически модел на Kia досега, когато в крайна сметка достигне производство в края на 2024 г. или в началото на 2025 г.

Всъщност EV3 вероятно ще има цена под 30 000 евро, когато влиза в продажба. Дизайнът на EV3 се основава на по-големия 7-местен SUV EV9 и предстоящия EV5. Това е дизайн със сравнително нисък покрив за кросоувър и с ултратънки LED светлини отпред.

Kia Concept EV3

Снимка: Kia

Цялостният дизайн е до голяма степен подобен на този на другите EV модели на Kia, но с малък шестоъгълен волан с логото на Kia, изместено надясно, както и меки платнени покрития за арматурното табло и вратите.

Тези материали са от устойчиви източници, включително мицел, тъкан, отгледана от култивирани корени на гъби, която може да се третира като кожа. Между седалките има голям подлакътник, който служи като маса, докато седалките имат естествена структура, а не пластмаса или стомана.

Kia Concept EV3

Снимка: Kia

Отзад задните седалки имитират тези на Honda Jazz, като имат подвижни основи на седалките, които ви позволяват да товарите високи, тънки предмети на гърба. От Kia казват, че пространството е идеално за е-велосипед или е-скутер, а отзад има гнездо, което ви позволява да зареждате такова електронно устройство от собствената батерия на колата.

Тъй като това е само концепция, все още няма временни данни за производителността, но при цена под 30 000 евро, EV3 когато влезе производство, ще трябва да може да осигури около 400 км пробег, за да бъде конкурентен.

Kia Concept EV3

Снимка: Kia

Подходът на Kia към производствените процеси заслужава специално внимание. Компанията планира да заложи много на екологично чисти суровини. Списъкът с възможни материали за интериорните детайли на бъдещите автомобили на концерна включва естествен памук, екологично чиста пластмаса и полиуретан, мицел от гъби и дори коноп.

Все още няма информация за техническите компоненти на двата електрически модела и времето за пускането им на пазара, но общите планове на Kia за продажби на електрически автомобили са много оптимистични. До 2030 г. компанията планира да продава най-малко един милион автомобила годишно, захранвани с батерии.

За сравнение, през 2022 г. в световен мащаб са продадени само около 132 000 електрически превозни средства Kia, като моделът EV6 представлява 63% от тях. Увеличението спрямо 2021 г. обаче е 51% и като се вземе предвид тенденцията към разширяване на моделната гама, планът започва да изглежда реалистичен.