Китайският автомобилен гигант Chery показа електрически автомобил с дизайн, вдъхновен от рибата тон. Компанията използва изкуствен интелект, за да създаде това, което твърди, че е най-аеродинамичната кола в света.

Изображения на новия продукт се появиха на страницата на Chery в китайската социална мрежа Weibo. Дизайнът е вдъхновен от рибата тон и нейната форма, която позволява бързи и плавни маневри. Засега това е само концепция и не се знае дали ще влезе в серийно производство.

Прототипът получи двуцветна опростена каросерия с нисък покрив, почти плоски арки на колелата и малки камери вместо огледала за обратно виждане. Твърди се, че каросерията е моделирана с помощта на изкуствен интелект, който е избрал от 2000 различни опции този с най-нисък коефициент на съпротивление (Cd).

Снимка: Chery

По време на тестовете през август колата показа Cd от 0,168 - точно колкото концептуалния модел Daihatsu UFE-III от 2005 г. За сравнение при прототипа Lightyear 0 тази стойност е 0,175, но компанията никога не е започнала мащабно производство. Сред произвежданите модели Lucid Air може да се счита за рекордьор по аеродинамика с коефициент 0,197.

След него се нареждат електрическият Mercedes-Benz EQS (0,20), Tesla Model S (0,208) и Nio ET7 (0,208). По-рано друг китайски производител - BYD, обеща да счупи световния рекорд, като обяви, че при електрическия автомобил U6 коефициент на съпротивление Cd е равен на 0,195.

Снимка: Chery