На предстоящото мотоциклетно изложение Moto Expo 2024 ще се акцентира върху градската мобилност и екологията. В натоварения градски трафик, електрическите скутери са особено актуални. На изложението марките Horwin и Stark Future ще покажат най-новите си електрически мотопеди.

Премиера за България прави марката Horwin, чиито дизайн е носител на европейската награда Red Dot за 2021 г. Марката Horwin оперира от години на Европейския пазар с централа в Австрия, а у нас е от май 2023 г. Двата основни модела, с които марката стъпва в България, са Horwin EK и Horwin SK. Моделът EK е с класическа визия и изчистен ретро дизайн, а SK е по-скоро модернистичен с леко агресивни линии. Всеки от тях се предлага в две модификации.

Снимка: Horwin

Едната е с електромотор с мощност 2,8 кВт, еквивалент на 50-кубиков бензинов двигател. Максималната скорост е ограничена до 45 км/ч, с цел достъпност до масовия потребител и възможност за управление от 16-годишни с категория АМ или категория B. Другата е с електромотор с мощност 6,3 кВт, еквивалент на бензинов двигател със 125 куб.см. Максималната скорост е 90 км/ч и максимален въртящ момент от 96 Нм.

Двигателят е централно разположен и мощността се предава към задното колело посредством верига. Пробегът с едно зареждане според WLTP при двете опции за батерия варира от 60 км до 160 км. Батерията е литиева с капацитет 36 Ач на 72 волта, лесна за зареждане вкъщи, само за 3,5 часа. Възможно е и зареждането им чрез свързване на зарядното и скутера към контакт в гаража.

Снимка: Horwin

Новата марка за българския пазар е Stark Future. Компанията е създадена през 2019 г. и произвежда електрически мотоциклети за мотокрос. Първият сериен модел на компанията е мотоциклетът за мотокрос Stark VARG с електрическа технология. Новият Stark VARG е първият електрически мотоциклет, който е лидер по производителност в своята категория.

Задвижването и шасито са изградени, за да работят перфектно заедно и оптимизирайки всеки компонент за предназначението му. Stark VARG е кросова машина с настройки на мощността, които могат да създадат усещане от 125-кубиков двутактов до 450-кубиков четиритактов мотор.

Снимка: Stark Future

Двигателят и задвижващата система осигуряват 80 к.с., което е с 30% повече от всеки 450-кубиков мотор и с двойно повече въртящ момент - 983 Нм. Задвижването е заобиколено от производствената акумулаторна система на Stark, която е една от най-компактните и енергийно плътни в света, разполагаща с капацитет от 6,5 кВтч при тегло по-малко от 32 кг.

Самото тегло на машината е 118 кг. С това Stark VARG предлага най-доброто съотношение между мощност и тегло от всеки модел на пазара. Архитектурата на шасито използва двигателя като структурен компонент, което позволява на Stark Future да изгради най-леката рама за мотокрос в света. Съставът на рамката и карбоновата подсекция носи правилната комбинация от странична, вертикална и торсионна гъвкавост и по-ниско разположение на центъра на тежестта, за да оптимизира мощността на Stark VARG върху терена.

Снимка: Stark Future

Моторът стои и завива несравнимо с всичко друго и усещанията на водача са подпомогнати от тънката, спортна ергономичност и преработените пластмаси, позволяващи повече спестяване на тегло. Окачването е KAYABA и настройката на хода от 310 мм може да се променя между седем различни настройки.

Предстоящото изложение Moto Expo 2024 ще се състои от 20 до 23 април 2024 г. в зала "Арена София", бивша "Арена Армеец". Работно време на Moto Expo 2024 е от 10:00 до 19:30 часа на 20, 21 и 22 април, а на 23 април ще бъде отворено от 10 до 14 часа. Изложението Moto Expo 2024 се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), съвместно с утвърдения си дългогодишен партньор "Експо Тим".

Снимка: Moto Expo

В зала "Арена София" освен по-голяма и леснодостъпна изложбена площ, за посетителите има безплатен паркинг с над 800 места. За всички дошли на изложението ще има и още забавления. Това са "Глобуса на смъртта", демонстрации и стънт шоу, зона за хранене и място за релакс.