Той е синоним на забавление, свобода, поведение и нотка на бунтарство - и днес феновете по целия свят празнуват, тъй като емблематичният Ford Mustang навършва 60 години. Mustang първо се появи в продажба на международното изложение в Ню Йорк на 17 април 1964 година, поставяйки рекорд в индустрията за продажби през първата си година с над 418 000 продадени автомобила и оттогава не е спирал да расте.

Вижте всички поколения на Ford Mustang  >>  >>  >>

Mustang в момента е най-продаваният спортен автомобил в света в продължение на повече от 10 години. За да отпразнува тези шест десетилетия непрекъснато производство на Mustang, днес Ford обявява две нови версии за Европа. Новият Mustang California Special придава модерен завършек на специалното издание, представено за пръв път през 1968 г., а новият пакет Nite Pony за Mustang добавя още повече характер със специфични стилистични подобрения.

Ford Mustang Nite Pony

Снимка: Ford

По пътя на Ford към електрическото бъдеще в Европа, компанията за първи път разшири и гамата на Mustang с електрическия SUV Mustang Mach-E. От 30 април Ford ще пусне поръчките за Mustang Mach-E Rally - първият в историята на Ford електрически автомобил, вдъхновен от ралитата. Друг подарък за рождения ден на Mustang включва първите детайли за поръчката на свръхмощния Mustang GTD.

Сред празненствата в "Деня на Mustang" от страна на Ford и ентусиастите на Mustang по света е събитието Ford Mustang Global Gallop. Точно 60 посланици на Mustang, журналисти и създатели на съдържание ще предприемат епични пътувания едновременно в Северна Америка, Южна Америка, Европа, Южна Африка, Китай и Австралия, за да признаят трайната слава на емблематичния спортен автомобил по целия свят.

2025 Ford Mustang GTD on Track

Снимка: Ford

Сред създателите на съдържание в социалните медии, които вече са поели ангажимент да участват в кампанията, която стартира на 17 април и ще продължи през 2024 г., са Анди То, Лорън Стоуни и Ума Леони. Скоро ще бъдат обявени допълнителни създатели на съдържание, медии и представители на Mustang на пазарите по света.

"Малко автомобили, ако изобщо има такива, могат да се похвалят с толкова богата история, наследство и последователи по целия свят, колкото Ford Mustang, а още по-малко са тези, които се произвеждат без прекъсване в продължение на 60 години", сподели Джон Уилямс, генерален мениджър на Ford Blue в Европа. "Днешното честване и новите ни попълнения в гамата на Mustang пресъздават духа на свобода и удоволствие, които са били в основата на успеха на Mustang в продължение на шест десетилетия, сега и с нови технологии, за да продължи Mustang да "препуска" в бъдещето".

Ford Mustang California Special

Снимка: Ford

Нови модели Mustang, но направени в същия дух

Днес Ford обяви нов модел Mustang California Special за Европа, който отдава почит на любимото специално издание от 1968 г. и пресъздава същността на американския стил от западното крайбрежие с уникален дизайн. Наличен в осем варианта на екстериора, включително сребрист Iconic и син Vapour, новият Mustang California Special добавя отличителни странични ленти, изпълнени в комбинация от светлосиньо Rave, както и гланцирано черно. 

Уникалният надпис GT/CS, който е почти невидим при слаба светлина, но става много по-изразителен на слънчева светлина. Моделът има черни рамки на фаровете, а 19-инчовите алуминиеви джанти имат обработена повърхност с детайли в син цвят Rave, допълнени от емблема GT/CS на предната решетка и емблема GT на капака на багажника, и двете завършени в същия цвят.

Ford Mustang Dark Horse

Снимка: Ford

Отвътре California Special продължава ярката тема с тапицерия Navy Pier и абаносово черни кожени седалки с двуцветни сиви и сини шевове Raptor, разположени около арматурното табло, вратите, волана и централната конзола, които подчертават неговата ексклузивност. Новият Mustang California Special може да се поръча от днес в каросериите Mustang GT купе и кабриолет с избор на 6-степенна механична или 10-степенна автоматична трансмисия за 5,0-литровия V8-цилиндров бензинов двигател.

Новият пакет Nite Pony за купето и кабриолета Mustang GT дава допълнителна възможност на клиентите за по-тъмно излъчване на техния нов Mustang. Пакетът включва алуминиеви джанти, боядисани в черен абаносов цвят, черен покрив, капачки на огледалата и рамки на фаровете, както и черни предни и задни емблеми Pony, които не оставят никакво съмнение, че това е зловеща машина.

Ford Mustang Convertible

Снимка: Ford

Готов за игра на асфалт или в калта

От 30 април клиентите в Европа могат да поръчат революционния Mustang Mach-E Rally, който за първи път пренася свободата и забавлението на Mustang на черни пътища. Проектиран да привлича вниманието, когато е на асфалта или в калта, Mustang Mach-E Rally се отличава с двойни състезателни ленти, уникална предница, драматичен заден спойлер и 19-инчови, гланцирани бели алуминиеви джанти, вдъхновени от дългата история на Ford в състезателните ралита.

Ford Mustang Mach-E Rally

Снимка: Ford

Електрическият задвижващ агрегат с два мотора за задвижване на всички колела осигурява 950 Нм въртящ момент и 486 к.с. мощност, а специално настроеното окачване е с 20 мм по-високо от това на Mustang Mach-E GT, за да се увеличи клиренсът при движение по черните пътища. Днес Ford също така потвърди, че Mustang GTD, най-дръзкият и усъвършенстван Mustang в историята, ще се появи в Европа.

Ford Mustang Mach-E Rally

Снимка: Ford

Свръхмощният автомобил, предназначен за улицата, разполага с най-съвременни технологии, включително активна аеродинамика и полуактивно окачване, и ще може да се купи в строго ограничени бройки. Посетителите на състезанието "24 часа на Льо Ман" на 15-16 юни ще могат да видят на живо Mustang GTD докато наблюдават състезанието на Mustang GT3. Очаква се поръчките за Mustang GTD в Европа да бъдат отворени това лято - повече подробности ще бъдат съобщени скоро.

Легенда, създавана 60 години

От 1964 г. насам са продадени повече от 10 милиона автомобила Mustang в седем поколения. Емблематичният спортен автомобил е имал хиляди участия във филми, телевизия, музика и видеоигри и се е превърнал в най-харесваният автомобил в света на Facebook.

2008 Ford Mustang V Bullitt

Снимка: Ford

Mustang се радва и на легендарни постижения в моторните спортове по света, като постига първата си победа в "Тур дьо Франс Аутомотив" още през първата година от продажбата си и продължава да записва победи и шампионати в спортните автомобили, драг рейсинга и ралитата. Състезателният дух на Mustang продължава и до днес с Mustang Dark Horse Spec R, GT4 и Mustang GT3 - начело на завръщането на Ford в "24-те часа на Льо Ман" това лято.

Поглед назад към раждането на легендата Mustang

Вече повече от десетилетие Ford Mustang е най-продаваният спортен автомобил в света, който е реализирал над 1 милион продажби от 2015 г. досега и над 10 милиона продажби, откакто беше представен на 17 април 1964 г. на изложението в Ню Йорк. С дълга предница, късо купе и спортни характеристики, Mustang веднага попада в полезрението на клиентите и дилърите бяха претрупани с 22 000 поръчки още от първия ден на продажбите.

1965 Ford Mustang I hardtop

Снимка: Ford

Ford Mustang от 1964 г. се продава на цена от 2368 щатски долара, тежи 1166 кг, има 170-кубиков 6-цилиндров двигател, тристепенна автоматична скоростна кутия и 4-местно купе. Да кажем, че той е бил мигновен хит, е малко - той е бил толкова популярен, че когато 15 човека в Тексас се конкурирали за една и съща кола, победителят поискал да пренощува в колата през нощта, за да не бъде продадена под носа му, докато се обработва чекът му. Ford прогнозира, че ще продаде около 100 000 автомобила Mustang през първата година. През първите 12 месеца от продажбата му са реализирани 417 000 продажби, а през 1966 г. е продаден милионният Mustang.

Не само истинският Mustang се е продавал с пълна сила - през коледния сезон на 1964 г. родителите закупиха зашеметяващите 93 000 детски коли Mustang, задвижвани с педали. Колко привлекателен е бил Mustang? Тъй като се очаквало възрастовата група от 15 до 29 години да нарасне с 40% в САЩ и по света между 1960 и 1970 г., Ford разработил планове за нов вид автомобил.

1974 Ford Mustang II

Снимка: Ford

Такъв, който да се хареса на по-младото поколение, което не се интересува от консервативните автомобили, които са карали неговите родители. Тогава те са искали спортни седалки, скоростен лост на пода и мощни двигатели. Ford взел решение, че този нов автомобил трябва да бъде малък, не по-дълъг от 180 инча, лек - не по-тежък от 1100 кг и евтин, не повече от 2500 щатски долара, като повечето автомобили започвали от 3500 щатски долара.

Стилът трябвало да напомня за ниския профил на Ford Thunderbird, да побира четирима човека и да е забавен за шофиране. Прототипите Mustang I и II са кръстени на легендарния изтребител P-51 Mustang от Втората световна война, въпреки че сега те са синоним на див кон, известни като Pony Car.

1979 Ford Mustang III Cobra

Снимка: Ford

Част от привлекателността на Mustang била, че той можел да се модифицира по желание на купувача - от базов модел без излишни екстри до главозамайващ динамичен спортист или дори луксозен автомобил. Той можел да се похвали с най-дългия списък от опции, предлаган някога от Ford.

От първите си дни досега Ford Mustang е станал по-дълъг, по-нисък, по-широк и по-мощен, преживял е драстични промени в дизайна, петролни кризи, преборил е множество конкуренти и се е превърнал от модел само за САЩ в глобален автомобил на над 140 пазара, продаван в Европа, Австралия, Близкия изток и Азия.

1994 Ford Mustang IV GT Coupe

Снимка: Ford

През всичките си 60 години на пазара Mustang е запазил своята привлекателност и популярност за всеки човек, като заема място на върха на класацията на спортните автомобили с над 1 милион продажби в световен мащаб от 2015 г. насам и около 10 милиона от 1964 г. досега.