Европейски и китайски автопроизводители ще премерят сили на Автомобилния салон в Париж, който беше открит днес и ще продължи до края на седмицата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изложението идва в момент, когато напрежението по оста Брюксел-Пекин расте, а ЕС се готви да въведе извънредни мита върху електромобилите, произведени в Китай.

Вижте снимки от Автосалона в Париж >> >> >>

Според експерти салонът ще покаже дали европейските производители ще могат да останат в играта и доколко китайските им конкуренти вече са успели да стъпят на европейския пазар.

"Европейският пазар на електромобили се нуждае от стимули, тъй като доверието в него е слабо. Високата цена е проблем, а освен това ЕС се готви да наложи и нови мита", казва изпълнителният директор на китайския производител на електромобили BYD Стела Ли. "Кой плаща сметката? Потребителите. И това кара хората да се замислят. По-бедните просто не купуват", добави тя.

По време на автошоуто в Париж девет китайски марки, включително BYD и Leapmotor, ще представят най-новите си модели, казва главният изпълнителен директор на изложението Серж Гашо. Броят им е същият като през 2022 г., когато те са били половината от присъстващите марки.

Тази година обаче китайците са малцинство, около една пета от всички, благодарение на по-силното присъствие на европейската автоиндустрия, което според експерти е знак, че марките от Стария континент са решили най-накрая да се "размърдат".

По-рано този месец страните членки на ЕС подкрепиха предложението на Европейската комисия за налагане на допълнителни мита върху вноса на електромобили от Китай като отговор на незаконните субсидии, с които те са подпомагани от Пекин.

Въпреки това китайските производители продължават европейската си експанзия и нито една компания не е обявила повишаване на цените в отговор на евентуалните мита. GAC, например, посочва, че парижкият автосалон е точното място за демонстриране на нейните амбиции, докато Leapmotor обяви, че до края на 2025 г. ще продава автомобилите си на 500 места в Европа.

Засега китайските електромобили се продават на малко по-ниски цени от техните европейски конкуренти, което им дава известно предимство. Те се опитват да се утвърдят в Европа, след като вратите към пазарите в САЩ бяха буквално затръшнати. Администрацията на президента Джо Байдън наложи 100-процентови мита върху електромобилите, произведени в Китай, а миналия месец предложи забрана за влагане на китайски софтуер и хардуер в свързаните автомобили.

Европейските производители, като например Volkswagen, Mercedes-Benz и BMW, изпитват сериозни проблеми поради слабия китайски пазар.

Междувременно днес на Автомобилния салон в Париж бе представен новият компактен електромобил на френската компания Renault - R4 E-Tech, информира Блумбърг.

Моделът, който се очаква да струва по-малко от 35 000 евро (38 252 долара), ще се сглобява в Мобьож, Северна Франция, като електромоторите и батерията ще се доставят от заводи в региона.