Сръбският президент Александър Вучич заяви, че очаква концернът Stellantis да произвежда електрическия градски автомобил Fiat Panda в завода в Крагуевац. Вучич каза, че производството на електрически Panda ще увеличи търговията между Италия и Сърбия над сегашните 4,6 милиарда евро годишно. Вучич не посочи конкретна дата за стартиране на производството. Той даде изявление в неделя, след среща с италианския премиер Джорджа Мелони.

Очаква се електрическата Panda да бъде пусната на пазара около средата на 2024 г. Моделът ще използва същата автомобилна архитектура Smart като наскоро пуснатия Citroen e-C3. Цената му вероятно ще бъде подобна на e-C3, който в момента започва от 23 300 евро, но след 2025 г. ще има вариант с по-малък пробег, струващ по-малко от 20 000 евро.

Fiat Centoventi Concept

Снимка: FIAT

Концернът Stellantis и сръбското правителство през 2022 г. подписаха сделка за 190 милиона евро за производството на електрически превозни средства в завода в Крагуевац, но не казаха кой електрически модел ще бъде сглобяван в завойда, който преди това произвеждаше минивана Fiat 500L. Сегашното поколение на Panda се произвежда в Помиляно близо до Неапол в Италия. Италианските синдикати се противопоставят на загубата на производството на Panda от Помиляно.

FIOM, един от най-големите италиански синдикати, излезе с изявление, в което се казва, че ще се бори срещу плановете на Stellantis да премести производството на Panda извън Италия. Концернът Stellantis обяви наскоро, че производството на текущата Panda в Помиляно ще продължи до 2026 г.

На събитие в Торино през ноември главният изпълнителен директор на Stellantis - Карлос Тавареш каза, че производственият цикъл може да продължи след тази дата, ако Европейският съюз се откаже от предложенията за затягане на регулациите за емисиите.