Американската марка Chrysler, част от глобалния производител Stellantis, представи концептуалния електрически автомобил под името Halcyon. Прототипът е смайващо футуристичен и предвещава бъдещият електрически седан на Chrysler, който ще се появи през 2026 година. Към настоящия момент Halcyon изглежда твърде ефектен и отдалечен от реалността.

Вижте как изглежда футуристичният Chrysler Halcyon  >>  >>  >>

Ниският и къс нос крие масивен отвор за въздух, който подобрява аеродинамиката и обхвата. Гигантското предно стъкло започва от предната ос и завършва почти над главите на пътниците отпред. Страничните огледала са заменени с камери за обратно виждане, а задните врати се отварят в обратна посока. Освен това концепцията има повдигащи се панели на покрива, за да улесни влизането в салона. Скъсената задна част е оборудвана с активен спойлер и дифузьор. Джантите са обути с гуми Pirelli с размери 255/35 R22.

Снимка: Chrysler

В кабината доминира рециклирана пластмаса, като 95% от вътрешното обзавеждане е направено от нея. Така например воланът е изработен от рециклирани дискове CD, а тапицерията на седалките и вратите са от преработени пластмасови бутилки.

Концептуалният интериор е добър не само заради своята екологичност. Той обещава нова интерпретация на системата за сгъване на седалките, позната от минивановете на Chrysler. Концепцията Halcyon сгъва задните седалки в багажника, за да се освободи място за предните седалки, така че пътниците да могат да се облегнат и да се насладят на добавената реалност, проектирана върху предното стъкло.

Снимка: Chrysler

Концептуалният Chrysler Halcyon е изграден върху наскоро въведената нова платформа STLA Large, което означава, че е технически идентичен с новия Dodge Charger. За концептуалния автомобил обаче са подготвени редица нови функции. Батерията е 800-волтовата на Lyten и използва литиево-сярна технология, която има 60% по-малък въглероден отпечатък от конвенционалните литиево-йонни батерии.

Можете да зареждате батерията безжично, тъй като под дъното е монтиран индукционен панел. Компанията обещава автопилот от четвърто ниво, което означава, че почти няма нужда да участвате в процеса на управление на автомобила. На борда има и изкуствен интелект. Концептуалният автомобил Chrysler Halcyon се смята за предвестник на сериен електрически седан, но дебютът му се очаква чак през 2026 г.