С предизвикателно светлинно шоу и демонстрации генералният дистрибутор на Mercedes-Benz у нас - "Силвър Стар" показва топмоделите от гамата на марката на 4 и 5 октомври в София. На площад "Гина Кунчева" (до паметника на Васил Левски) в двата дни от 10:00 до 22:00 часа екипът на "Силвър Стар" премиерно ще представи новата изцяло електрическа G-класа, нейната бензинова топверсия G63 AMG и най-луксозният електромобил в гамата на марката Maybach EQS SUV.

Mercedes-AMG G63

Снимка: Mercedes

Двете вечери от 20:00 часа автомобилите ще влязат в главната роля в своеобразен танцов и шоу дуел със световния и европейски шампиони по бийтбокс. Почитателите на марката с трилъчевата звезда ще могат отблизо да се запознаят още и с най-мощната версия на S-класата - AMG 63 E Performance с мощност 802 к.с., както и със спортните компактни модели CLA AMG 35 и C 43 AMG.

Mercedes-AMG 63 E Performance

Снимка: Mercedes

Най-интересната G-класа правена досега - така определят електрическата версия G580, която по дизайн почти не се различава от конвенционалната, а по представяне на пътя и извън него дори я надгражда. Системната мощност на всъдехода е 587 конски сили, а въртящият момент достига 1164 Нм. Задвижването се осъществява от 4 електромотора. Батерията е с капацитет 116 кВтч, което дава приблизителен пробег от 473 км по WLTP. Спринтът от 0 до 100 км отнема едва 4,7 секунди.

Отличителен акцент в екстериора е опционалната черна радиаторна решетка с периферно осветяване. Както при конвенционалната G-класа, предните колони и спойлерът над челното стъкло при тавана на автомобила са оптично подобрени. В допълнение има аеродинамични отвори на задните калници, предният капак на автомобила е повдигнат с 1,5 см в горната част при стъклото с цел по-добро обтичане на въздуха. За първи път в модела се въвежда заключване Keyless-Go.

Електрическата G-класа G580 на Mercedes-Benz

Снимка: Mercedes

Както при конвенционалната версия, тук също има новото поколение волан, сензорен панел на централната конзола, сензорен екран MBUX, темперираща поставка за чаши, навигация с виртуална реалност, аудиосистема Burmester 3D surround sound с интеграция на Dolby Atmos за още по кристално възпроизвеждане на звука. Големият избор от цветове и тапицерии дават възможност за широк спектър от индивидуални варианти, като са възможни 1 милион комбинации. Друг забележим акцент в интериора е централната конзола и обновените бутони.

Електрическата G-класа G580 на Mercedes-Benz

Снимка: Mercedes

Дизайнът е запазен целенасочено, но функционалността е различна от тази при конвенционалната версия. От лявата страна се намира бутона за G-Steering, който позволява скъсяване на радиуса на завиване на офроуд трасета, което може да спести на шофьора две-три маневри.

Бутонът от дясната страна на конзолата G-Turn дава възможност на автомобила да се завърти около оста си. Възможни са две завъртания едно след друго на 720 градуса или 4 секунди на завъртане, като предназначението е за лесно излизане от препятствия в офроуд терени. Специално генерираният за модела звук G-Roar напомня работещ 8-цилиндров двигател под капака. Звукът е балансиран в зависимост от режима на шофиране.

Новата електрическа G-класа вече можа да се поръчва във всички представителства на Mercedes-Benz и "Силвър Стар" в страната. Стартовите цени на моделите са 241 500 лева без ДДС за G580 с EQ технология и 315 000 лева без ДДС за AMG G63.