Последният глобален регламент за безопасност 2019/2144, наричан по-долу GSR II, беше приет в края на 2019 г. и очертава нови изисквания за безопасност на превозните средства в Европейския съюз. Новият регламент GSR II обхваща правила, предназначени да подобрят пътната безопасност за всички, включително пешеходци и велосипедисти. Като част от промените в новия регламент GSR II, определено оборудване за безопасност става задължително от юли 2024 г.

За да бъде в съответствие с новия регламент, цялата гама на Dacia ще бъде обновена. Поръчките за обновените модели Sandero, Sandero Stepway, Logan и Jogger са планирани да бъдат отворени през април 2024 г. Новите моделите за 2024 г. включват надстройки на продукта, някои от които ще направят превозните средства съвместими с GSR II.

Dacia Sandero

Снимка: Dacia

За да отговори на новите изисквания на GSR II, оборудването за безопасност е въведено в цялата гама на Dacia, като се започне с нивото Essential. Оборудването включва записващо устройство за данни за злополука, алкохолен имобилайзер за старт на двигателя, разпознаване на пътни знаци с предупреждение за скорост, система за предупреждение при напускане на лентата, асистент за поддържане на лентата, предупреждение за внимание на водача, асистент за задно паркиране, сензори за светлина и дъжд, усъвършенствана аварийна спирачна система, която се задейства при автомобили, пешеходци и велосипедисти, сигнал за аварийно спиране.

Бутонът на таблото "Моята безопасност" позволява на шофьорите да деактивират определени системи за подпомагане на водача (ADAS) по време на шофиране и при всяко стартиране на автомобила. Цялата гама разполага със стикера Rescue QR Code, оставен ясно видим на предното и задното стъкло. Когато се сканира с безплатното специално приложение, то осигурява достъп до брошурата с информация за спасяване на Dacia. Това дава на пожарникарите цялата информация, от която се нуждаят, за да реагират безопасно и бързо при авария, спестявайки ценни минути.

Dacia Sandero

Снимка: Dacia

Оборудването Journey на Dacia Sandero заимства от нивото Stepway Extreme с антена тип акула, алуминиеви джанти Randia с диамантено покритие, прагове на вратите, подови стелки и богато стандартно оборудване, което включва карта за свободни ръце, климатроник, камера за обратно виждане, разделяне на багажника и подвижен държач за смартфон. Дебютират новите двуцветни джанти Atara на Sandero и Logan, двуцветните джанти Dark Atara на Stepway и Jogger, както и новите алуминиеви джанти Randia и Randia Dark с диаманти за определени модели.

Появяват се нови нюанси, като новият бежов цвят Safari става ексклузивен за Sandero Stepway, което кара модела да се чувства още по-свързан с природата. Сивият Shale, запазен преди това за Jogger, и зеленият Cedar, емблематичен за оборудването Extreme, вече се предлагат за всички модели.

Dacia Sandero Stepway

Снимка: Dacia

Новата Dacia Jogger Hybrid 140 разполага с изцяло ново 7-инчово арматурно табло, видяно за първи път при изцяло новия Duster за по-модерно предимство и повече специфична за водача информация. Моделите Jogger и Sandero Stepway Expression имат нов стикер на двете предни врати, под страничните огледала. Стикерът включва емблемата на Dacia Link и GPS координати, съответстващи на местоположението на емблематичния румънски път "Трансфагарашан".

За повече комфорт в новите модели на Dacia - Sandero, Sandero Stepway, Logan и Jogger има добавен USB-C порт отпред, USB-C порт в задната част, ако има опция Comfort Pack, ръчен климатик от версия Essential на Jogger, повече ефективност и нов практически наръчник. След премахване на всички хромирани акценти и животинска кожа, усилията за намаляване на хартията се засилват с новите модели.

Dacia Logan

Снимка: Dacia

Краткото ръководство от 32 страници очертава всички най-нови основни характеристики на автомобила и добавя към традиционното ръководство за потребителя с приблизително 400 страници. Клиентите могат лесно да получат достъп до подробни цифрови версии чрез QR кода, отпечатан в ръководството за потребителя, или чрез приложението My Dacia. Хартиена версия на подробното ръководство може да бъде поръчана и чрез мрежата на Dacia.

Нова функция E-SAVE на Dacia Jogger Hybrid 140

Новата функция E-SAVE за Dacia Jogger Hybrid 140 може да се използва за задаване на целево ниво на зареждане на батерията до приблизително 70%, за да се спести достатъчно енергия за по-късно в пътуването. Когато водачите знаят, че им предстои да се сблъскат със специфични условия на шофиране, например изкачване по стръмен път, те могат да активират режима E-SAVE няколко километра преди това и да го деактивират, след като стръмното изкачване приключи. Поради това водачите проактивно избират да активират режима E-SAVE, като той се изключва при всяко рестартиране на двигателя.

Dacia Jogger

Снимка: Dacia