Dacia представи своя най-голям автомобил до момента - Dacia Bigster, бюджетен SUV, който обещава да се утвърди на пазара. Марката, която вече впечатлява с моделите Sandero и Duster, се стреми да разшири своето присъствие в по-големия С-сегмент с новия Bigster.

Вижте как изглежда Dacia Bigster >> >> >>

Bigster е базиран на концепция от 2021 г. и предлага практичност и стил на достъпна цена, характерна за марката. Моделът е с дължина 4,57 метра, което го прави значително по-голям от Duster. Той разполага с множество нови технологии и удобства, като електрическа задна врата, панорамен покрив, безжично зареждане на смартфони, адаптивен круиз контрол и електрически регулируема седалка за водача. Интериорът включва 10-инчов цифров дисплей за водача и 10,1-инчов сензорен екран, а климатичната система е двузонова.

Под капака Bigster предлага разнообразие от задвижващи системи, сред които впечатлява хибридната система Hybrid 155, първата в Renault Group.

Тя включва бензинов двигател, два електромотора и батерия с капацитет 1,4 кВтч. Автомобилът винаги стартира в електрически режим и е способен да работи в този режим около 80% от времето в градски условия.

Освен хибридния вариант, Bigster предлага и по-проста конфигурация с TCe 140 - 1,2-литров турбо бензинов двигател с мек хибрид, както и вариант, задвижван от газ (LPG), който осигурява пробег до 1450 км. За по-приключенските настроени клиенти, Bigster може да се поръча с 4х4 система и офроуд режими на шофиране.

С допълнителни аксесоари като опцията Sleep Pack, която включва двойно легло и специално място за съхранение, както и палатка за покрива, Bigster предлага удобство за дълги пътувания. С капацитет на багажника от 667 литра и опции за монтаж на багажник на покрива, автомобилът е създаден с мисъл за практичност.

Очаква се Bigster да бъде представен на автомобилното изложение в Париж през 2024 г., като продажбите ще започнат през април 2025 г. и цените ще бъдат обявени в началото на годината.

Очаква се моделът да бъде малко по-скъп от Duster, който в момента в Германия струва между 18 950 и 22 150 евро.