Помните ли кога за последен пък казахте на човека, който зарежда гориво на бензиностанцията - "До горе", платихте по-малко от 40 лева и изминахте над 500 км преди да заредите отново. За мнозина това не се е случвало отдавна, но хората, които шофират на пропан-бутан, казват че това е нещо съвсем обичайно. В повечето автомобили газовата инсталация е монтирана допълнително, но в най-достъпната версия на Dacia Sandero Stepway ECO-G 100 на българския пазар, газовата уредба на пропан-бутан е фабрична и колата може да работи както на бензин, така и на газ пропан-бутан (LPG).

Вижте Dacia Sandero Stepway TCе ECO-G 100   >>  >>  >>

Това е още едно много голямо предимство на модела, което дава свобода на придвижване на големи разстояния на възможно най-ниската цена с минимални разходи за гориво. Благодарение на ниския разход и на средната цена у нас в момента около 1,20 лева за литър пропан-бутан, с Dacia Sandero Stepway ECO-G 100 можете да отидете от София до Балчик за по-малко от 40 лева.

Третото поколение на Dacia Sandero Stepway беше представено през 2020 г. и бързо се превърна в предпочитан избор от физическите лица в Европа. Компактният модел се харесва от потребителите, тъй като е един от най-достъпните нови автомобили на европейския пазар. Не случайно Dacia Sandero е най-продаваният автомобил на Стария континент за първите 6 месеца на 2024 година. У нас Dacia Sandero Stepway също заема челните места по продажби вече няколко години.

Снимка: Ивелин Солаков

Компактният хечбек с 5 врати е с дължина 4,10 метра, ширина 1,85 метра височина 1,54 метра и междуосие 2,60 метра. Моделът привлича с излъчване на кросоувър, което се дължи на повишения пътен просвет от 20 см и предпазните черни панели, простиращи се по цялата каросерия на автомобила. На покрива има две надлъжни греди, които могат да се трансформират в напречни и да послужат за закрепване на багаж с тегло до 80 кг.

Новите седалки осигуряват добър обзор и удобна поза за шофиране

Зад волана на Dacia Sandero Stepway новата седалка с настройки по дължина и височина и по-високата позиция на седене на водача му осигуряват по-добър обзор и удобна поза за по-продължително шофиране. Воланът се регулира във височина и в дълбочина. Новите предни седалки и регулируемите по височина подглавници осигуряват отличен комфорт и чудесна опора за гърба, а тапицерията на седалките е от приятна текстилна материя.

Снимка: Ивелин Солаков

Пред водача се намира дисплей с високо качество на графиката, а на централната конзола в ниво Expression е поставен 8-инчов сензорен екран на мултимедийната система Media Nav. Екранът е лесен за използване и има интерфейс, съвместим с Bluetooth и със системите за смартфони Android Auto и Apple CarPlay. Трите въртящи се регулатора на климатичната система са удобно разположени в средната част на централната конзола и са интуитивни за водача.

На втория ред в салона на новата Daciа Sandero Stepway има три седалки, на които могат да седнат удобно двама възрастни пътници, а на кратки разстояния могат да се поберат и трима човека. Багажникът е с обем от 328 литра и разполага с равен под в две позиции, а при необходимост може да нарасне до 1108 литра при сгъване на задните облегалки. В подлакътника, в корите на вратите и в тапицерията на предните седалки има функционални места за съхранение на дребни предмети.

Снимка: Dacia

Новата Dacia Sandero Stepway е по-лесна за маневриране в града, което се дължи на изцяло електрическото сервоусилване на волана. Скоростният лост вече е по-къс и предавките се превключват по-лесно и отчетливо. При паркиране от голяма полза са предните и задните сензори, но най-много на водача помага камерата за заден ход.

Истински спестовник на пари и идеален за далечни дестинации

За задвижването на Dacia Sandero Stepway се предлага 1,0-литровият 3-цилиндров турбодвигател TCе 100 ECO-G, който е с фабрична газова уредба на пропан-бутан и може да работи както на бензин, така и на газ (LPG). Моторът е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Във вариант при работа на бензин, двигателят развива скромните 90 к.с. при 4800 об/мин, а максималният въртящ момент е 160 Нм в интервала от 2100 до 3750 об/мин.

Снимка: Ивелин Солаков

Максималната скорост е 177 км/ч, а ускорението от 0 до 100 отнема 11,9 секунди. Мощността на двигателя при работа на пропан-бутан е увеличена до 100 к.с. при 4800-5000 об/мин, а въртящият момент достига 170 Нм в интервала от 2000 до 3500 об/мин. На газ моторът работи по-хармонично и е по-динамичен, отколкото на бензин.

Почти не се усещат вибрациите, характерни за 3-цилиндровите двигатели. С този агрегат Dacia Sandero Stepway е подходяща както за ежедневните градски маршрути, така и за планински пътища, като се държи адекватно и на магистрала, и на междуселищен път, както и на отъпкана настилка.

Снимка: Ивелин Солаков

В салона от ляво на волана е интегриран ергономично бутон с надпис LPG за смяна между бензин и пропан-бутан, който се намира на много удобно място за водача. Преминаването от пропан-бутан към бензин или обратно става много безпроблемно. Двигателят, който работи с двата вида гориво, превключва напълно автоматично към бензин, ако резервоарът за пропан-бутан се изпразни.

На таблото пред водача между оборотомера и скоростомера има 3,5-инчов екран на бордовия компютър, който показва нивото на горивото в двата резервоара, средната скорост, средния разход на бензин или пропан-бутан, както и изминатия и оставащия пробег.

Снимка: Ивелин Солаков

Пълният обем на резервоара за пропан-бутан е 40 литра, от които се използват 32 литра. При разход в извънградски цикъл от 6,4 л/100 км и при средна цена за литър пропан-бутан от 1,20 лева, изминаването на 100 км струва около 7,68 лева. Ако приемем, че разстоянието от София до Балчик е приблизително 490 км, то с новата Dacia Sandero Stepway TCе 100 ECO-G ще стигнете до този исторически град за по-малко от 40 лева. Доказано е, че с пълна газова бутилка ще може да изминете до 500 км без да зареждате.

Газовата бутилка е поставена на мястото на резервната гума, а зареждането е бързо и лесно, като отнема не повече от 2 минути. Разходът на LPG в комбиниран цикъл е между е 7,4 и 7,7 л/100 км. Средната консумация на пропан-бутан е малко по-висока, отколкото на бензин, но общите разходи за гориво на километър намаляват с до 50% в сравнение с бензина.

Снимка: Dacia

Това доказва, че новата Dacia Sandero Stepway TCе 100 ECO-G е истински спестовник на пари и така компактният модел се превръща в идеалният семеен автомобил, с който да се отправите към далечни дестинации без да се притеснявате за разхода. Нивото на двата типа гориво се изобразява на таблото. Резервоарът за бензин побира 50 литра, а разходът на гориво в комбиниран цикъл е между 5,8 и 6 л/100 км. В такъв случай новата Dacia Sandero Stepway ECO-G 100 може да измине над 800 км само на бензин.

Новата Dacia Sandero Stepway във версията TCе ECO-G100 с фабрична газова уредба на пропан-бутан се продава у нас на цена от 31 490 лева за базовото ниво Essential. Още повече си заслужава колата в по-високото ниво Expression, която започва от 33 490 лева. В най-високото ниво Extreme икономичният и щадящ бюджета модел струва 35 490 лева. За подобна цена трудно ще намерите чисто нова кола с толкова ниски разходи за гориво, а и поддръжката и сервизното обслужване в оторизираните сервизи са сред най-достъпните в България. Новата Dacia Sandero Stepway TCе ECO-G100 има и гаранция от 5 години или 100 000 км, което настъпи първо.

Снимка: Ивелин Солаков

Технически характеристики

Dacia Sandero Stepway TCе ECO-G100

Размери

Дължина: 4099 мм

Широчина: 1848 мм

Височина: 1587 мм

Междуосие: 2604 мм

Собствено тегло: 1134 кг

Обем на резервоара за бензин: 50 литра

Обем на резервоара за LPG: 40 литра

Двигател

Тип: 3-цилиндров бензинов с турбокомпресор

Работен обем: 999 куб. см

Максимална мощност бензин: 90 к.с. при 4800-5000 об/мин

Максимална мощност LPG: 100 к.с. при 4600-5000 об/мин

Максимален въртящ момент бензин: 160 Нм при 2100-3750 об/мин

Максимален въртящ момент LPG: 170 Нм при 2000-3500 об/мин

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Задвижване на колелата: предно

Динамика

Максимална скорост: 177 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 11,9 секунди

Среден разход на бензин: 5,8-6,0 л/100 км

Среден разход на пропан-бутан LPG: 7,4-7,7 л/100 км

Емисии на СО2 на LPG: 114-119 г/км

Емисии на СО2 на бензин: 130-135 г/км

Цена на модела с ДДС: от 31 490 лева (Essential)